Naslovnica Novosti Autoprevoz-bus Mostar preuzeo svoj Neoplan Cityliner

Autoprevoz-bus Mostar preuzeo svoj Neoplan Cityliner

Kompanije Sejari d.o.o. Sarajevo i Autoprevoz-bus Mostar nastavili su svoju uspješnu saradnju sa isporukom još jednog autobusa. Nakon isporuke dva Neoplan Starlinera i jednog MAN Lion's Coach R07 tokom 2019. godine, izbor je ponovo pao na Neoplan i to model Cityliner.

Isporučeni autobus je proizveden 2015. godine i opremljen je Euro 6 motorom snage 324 kW tj. 440 KS u kombinaciji sa automatskim mjenjačem. Radi se o standardnom dvoosovinskom autobusu dužine nešto više od 12 metara, koji nudi odličan rtljažni prostor, a dodatni prostor za prtljag je osiguran u spremnicima iznad prednje i zadnje osovine sa obje strane.

Vozački prostor je ergonomski uređen i prilagođen. Centralno mjesto zauzima kožni multifunkcionalni volan sa logom Neooplana. Sigurnost u vožnji će dati svi sistemi moderne generacije kao i kao i prednja kombinacija xenon i LED svjetala uz asistenciju video nadzora, kojeg čine tri kamere. Prva kamera je smještena naprijed i pomoću nje vozač može pratiti situaciju ispred sebe, ali i iskoristiti tu kameru da njen sadržaj prebaci putnicima na monitore. Druga kamera se nalazi iznad srednjih vrata i njome se nadzire toalet, kuhinja i druga vrata prilikom izlaska i ulaska putnika. Treća kamera je smještan na zadnji dio vozila i služi da se izvidi situacija iza vozila i olakša vožnja unazad, posebno u uslovima slabe vidljivosti (noć, magla, snijeg i kiša).

Ukupan kapacitet isporučenog vozila je 44 + 2 + 1, što garantuje da će putnici uživati u prednostima koje pružaju udobna Kiel sjedišta uz odličan prostor za noge. Sjedišta su u turističkoj izvedbi, što znači da svako sjedište ima individualni stolić, mrežicu za lične stvari, naslon za ruke i noge, opciju obaranja naslona te izmicanja dvojki prema hodniku. Iznad svakog reda sjedišta se nalazi i individualna rasvjeta, zvučnici i difuzori za zrak.

Putnici će tokom vožnji uživati u svim prednostima koje donosi Bosch audio/video sistem koji se sastoji od navigacije, radija i DVD plejera uz dva monitora u vozilu. Drugi monitor u vozilu, umjesto standardnog mjesta iznad toaleta desno, montiran je centralno u hodniku i diže se i spušta uz pomoć električnog motorića što je svakako jedan od dodatnih ekskluzivnih detalja koje ovo vozilo nudi. Putnicima će biti na raspolaganju klima uređaj, sistem grijanja, toalet te kuhinja te dva frižidera uz pod koji je imitacija parketa.

Autobus je naknadno prilagođen vizuelnom izgledu kao i ostatak flote, a kompaniji Autoprevoz-bus se zahvaljujemo na ukazanom povjerenju i želimo im puno sreće kao i uspješno pređenih kilometara sa novim vozilom te se radujemo daljoj saradnji!

februar, 2023.