Naslovnica Novosti Flotna isporuka 14 autobusa na CNG kompaniji Centrotrans

Flotna isporuka 14 autobusa na CNG kompaniji Centrotrans

Prethodnih mjeseci kompanija Sejari d.o.o. Sarajevo je uspješno završila flotnu isporuku 14 vozila kompaniji Centrotrans Sarajevo. Na ovaj način Centrotrans nastavlja da obnavlja svoju flotu gradskih i prigradskih vozila, a ova flota dobija dodatno na značaju pošto se radi o vozilima na CNG plin. To je bitno pošto upravo ulazimo u period kada je zrak dosta zagađen, pa će Centrotrans na ovaj način i sa ovim vozilima dati svoj doprinos u očuvanju okoliša i čistoće zraka. Od 14 vozila isporučeno je šest vozila Mercedes Citaro G CNG, šest vozila MAN Lion's City CNG i dva vozila MAN Lion's City G CNG.

Svih isporučenih šest Mercedesa je od prvog vlasnika pa su u Sarajevo stigli u jednakom izgledu i sa identičnom opremom. Sva vozila su proizvedena istog datuma tj. oktobra 2010. godine. U Sarajevo su stigla sa kilometražama u rasponu od 582.000 do 618.000 km. Pokreće ih Mercedesov motor snage 240 kW (326 KS) u kombinaciji sa automatskim mjenjačem. To u praksi znači da ispunjavaju Euro 5 norme ispušnih gasova. Ukupni kapacitet vozila je 135 putnika od čega je 40 putnika koji sjede plus vozač. Sva vozila su opremljena sa klima uređajem za vozača i za putnički dio kao i sistemom grijanja. Od ostalog možemo spomenuti da vozila imaju još i informacijske displeje u unutrašnjosti te rampu za korisnike invalidskih i dječijih kolica.

Drugi set zglobnih vozila na CNG plin čine već dobropoznati za Centrotrans MAN autobusi i to model Lion's City G. Ova dva vozila su proizvedena 2013. godine. Što se tiče dimenzija duga su skoro 18 metara, široka 2.5, a visoka oko 3.3 metra. Vozila su opremljena sa četiri para dvokrilnih vrata koja će ubrzati protok putnika u i van vozila. U trenutku dolaska u Sarajevo vozila su prešla nešto više od 530.000 i 560.000 kilometara. Opremljeni su plinskim MAN Euro 5/EEV motorom snage 228 kW to jest 310 KS u kombinaciji sa automatskim mjenjačem. Vozila imaju pneumatike u dimenziji 275/70 R22.5. U unutrašnjost ukupno može stati 145 putnika bez vozača od čega je 49 mjesta za sjedenje. Zahvaljujući rampi na drugim vratima, olakšan je ulaz i izlaz i putnicima sa otežanim kretanjem kao i korisnicima invalidskih i dječijih kolica, uz posebno obilježenja mjesta u vozilu za ove kategorije putnika. Pored spomenute rampe, vrijedi spomenuti da su vozila opremljena još i sa displejima za liniju, mikrofonom i video nadzorom u unutrašnjosti preko kamera postavljenih u cijelom vozilu.

Šest solo Lion's City CNG vozila su proizvedena 2015. i 2016. godine, a četiri su stigla iz Austrije, a dva iz Švedske. Vozila iz Austrije su u prosjeku prošla oko 550.000, dok su dva vozila iz Švedske stigla sa oko 240.000 kilometara. Sva vozila su duga 12 metara. Što se tiče unutrašnjeg izgleda, vozila iz Austrije imaju sjedišta prilagođena za gradske linije, rukohvate te predviđena mjesta za stajanje putnika. Ukupan kapacitet solo autobusa je između 79 putnika, od čega je 37 sjedećih. Opremljeni su Euro 6 CNG motorima snage 228 kW tj. 310 KS i automatskim mjenjačima. Osim što vozila prihvatljiva za okoliš, prihvatljiva su i za sve kategorije stanovništva zbog rampe na drugim vratima, tako da se i korisnici invalidskih i dječijih kolica mogu prevoziti novim MANovima bez problema. Putnicima će na raspolaganju biti i klima uređaji te sistem grijanja. Interesantno je da su dva vozila iz Švedske opremljena sa prigradskim sjedištima, njih 37, tako da oni mogu obavljati i malo dalje linije. Još jedna specifičnost je da su opremljeni sa zadnjim LED svjetlima te da nemaju klasični ključ za paljenje nego se pale kombinacijom tipki i imaju prednja jednokrilna vrata.

Vozila su već prošla kroz proces prilagođavanja bojama kompanije, sređivanja tehničkih stvari i puštena su postepeno u rad. Kompaniji Centrotrans se zahvaljujemo na povjerenju za jedan ovako veliki projekt i želimo im puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilima te se radujemo daljoj saradnji!

decembar, 2023.