Naslovnica Novosti Isporučen još jedan MAN autobus kompaniji Euro Bus Zvornik

Isporučen još jedan MAN autobus kompaniji Euro Bus Zvornik

Dobra poslovna saradnja između kompanija Euro Bus Zvornik i Sejari d.o.o. Sarajevo nastavljena je i ove godine. Po običaju, u pitanju je ponovo bio MAN autobus. Ovom prilikom je isporučen jedan MAN Lion's Coach R08 iz 2017. godine.

Kao što naziv i oznaka autobusa sugeriše, radi se o najdužoj izvedbi koja je moguća u okviru MAN asortimana. Vozilo ima dužinu od 13,8 metara dok je široko 2,55 i visoko 3,9 metara. Opremljen je domaćim MAN Euro 6 motorom, a u kombinaciji sa automatskim TipMatic mjenjačem od 12 brzina daje snagu 338 kW tj. 460 KS. Zahvaljujući dužini, ukupni kapacitet prtljaga, računajući i unutrašnje galerije, iznosi oko 11,5 m³. Xenon farovi novom Lavu dodatno naglašavaju prednji dio ukrašen sa hrom lajsnom, crnom pločom i natpisom MAN.

Vozački prostor je prostran i dosta pregledan. Centralno mjesto zauzima redizajnirani multifunkcionalni hidraulični volan. Vozačevo sjedište je Isri Pro 2, sa pojasem u tri tačke vezanja i sa grijanjem te posebnim Bosch mikrofonom. Ispred druge osovine nalazi se i bunker za odmor vozačke posade. Pošto se radi o vozilu nove generacije opremljen sa najsavremenijim sigurnosnim sistemima kao što su EBS, LGS, ABS, TCS, EBS, ASR, EBA i ESP. Video sistemi – prednja i zadnja kamera te nadzorna kamera kod drugih vrata – će također pomoći vozačima i posadi da lakše prate situaciju u i oko vozila.

Ono što još izdvaja ovaj autobus od ostalih je i njegov kapacitet koji iznosi čak 63 putnika plus vozač i suvozač. Sjedišta su proizvođača Kiel, i u takvoj izvedbi koja podrazumijeva dodatnu udobnost te imaju kožni naglavak i dodatna prošivena kožna ojačanja na naslonjaču i sjedištu. Sjedišta su sa opcijom nagiba naslonjača te izvlačenja dvojki prema hodniku. Svako sjedište ima naslon za ruke, noge te preklopni stolić i mrežicu za lične stvari. Iznad svakog reda sjedišta nalazi se i multi set koji se sastoji od individualnog svjetla, zvučnika i difuzora za zrak. Putnici će moći uživati u Konvektinoj klimi, a za grijanje će se pobrinuti dodatni uređaj tako da će u svim vremenskim prilikama temperatura u vozilu biti adekvatna.

Od ostale opreme se može spomenuti još i Bosch Multi Media Coach set sa navigacijom za cijelu Europu i zahvaljujući prednjoj kameri – mogućnost prenosa live vožnje na monitore. Inače, audio/video opremu čine još i dva LCD monitora, mikrofon, digitalni sat, pokazivač vanjske temperature, dvije utičnice od 230 V te toalet.

Kompaniji Euro Bus želimo puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom te se radujemo daljoj saradnji!

april, 2024.