Naslovnica Novosti Isporučeni MAN CNG autobusi kompaniji Centrotrans

Isporučeni MAN CNG autobusi kompaniji Centrotrans

Prošlog mjeseca kompanija Sejari d.o.o. Sarajevo je isporučila dodatnih sedam gradskih autobusa na CNG pogon kompaniji Centrotrans iz Sarajeva. Na ovaj način je Centrotrans tokom ove godine u dva navrata obogatio svoj vozni park za ukupno 16 vozila na CNG pogon. Na ovaj način je i naša kompanija dala doprinos u cilju smanjenja štetnih izduvnih gasova koji negativno utječu na ekološku situaciju u Kantonu Sarajevo, posebno u zimskom periodu.

Sva vozila su proizvođača MAN, a radi se o šest solo MAN Lion's City A21 i jednom zglobnom autobusu MAN Lion's City A23. Vozila su proizvedena između 2007. i 2008. godine. Opremljena su sa MAN plinskim motorom snage 228 kW (310 KS) u kombinaciji sa ZF automatskim mjenjačem. Motori ovih autobusa ispunjavaju Euro 5/EEV normu ispušnih gasova. Šest solo vozila su duga 12 metara, dok zglobni MAN ima dužinu nešto veću od 16,5 metara. Kilometraža autobusa je od 459.000 km do 609.000 km, a svi autobusi imaju troja dvokrilna vrata koja će osigurati brz i lagan protok putnika.

Što se tiče unutrašnjeg izgleda, vozila imaju sjedišta prilagođena za gradske linije, rukohvate te predviđena mjesta za stajanje putnika. Kod solo vozila unutrašnjost je komplet ista i u istom dezenu, dok je kod zglobnog autobusa izgled unutrašnjosti nešto drugačiji. Ukupan kapacitet solo autobusa je između 82 i 92 putnika, dok očekivano zglobni autobus ima dosta veći ukupni kapacitet i on iznosi 146 putnika. Osim što vozila prihvatljiva za okoliš, prihvatljiva su i za sve kategorije stanovništva zbog rampe na drugim vratima, tako da se i korisnici invalidskih i dječijih kolica mogu prevoziti novim MANovima bez problema. Putnicima će na raspolaganju biti i klima uređaji te sistem grijanja. Zglobni MAN ima sistem video-nadzora preko nekoliko kamera u vozilu koji se prate preko dva monitora koji su postavljeni u prednjem dijelu vozila.

Vozila su prilagođena Centrotransovim standardima te su sa prepoznatljivim natpisima već u službi redovnog prevoza građanima Kantona Sarajevo.

Kompaniji Centrotrans želimo puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilima te se radujemo daljoj saradnji!

decembar, 2021.