Naslovnica Novosti Isporuka devet minibuseva za bolji saobraćaj u Kantonu Sarajevo

Isporuka devet minibuseva za bolji saobraćaj u Kantonu Sarajevo

Jučer su predstavnici kompanije Sejari d.o.o. Sarajevo na čelu sa direktorom Hasanom Sarajlijom u prostorijama GRAS Sarajevo predali organizaciji UNDP BiH devet novih Isuzu Novociti minibusa. UNDP BiH je bio nosilac projekta nabavke devet novih minibusa u cilju poboljšanja uslova prevoza u Kantonu Sarajevo. Osim predstavnika kompanije Sejari d.o.o. i UNDP BiH, ceremoniji su prisustvovali i v.d. direktor GRAS-a Jakub Kubur, premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar saobraćaja KS Adi Kalem.

Isporučena vozila imaju Euro 6D motore, koji trenutno predstavljaju najveću zakonsku regulativu u EU i to su motori koji imaju minimalni negativni utjecaj na okolinu. Ovo su trenutno jedini gradski autobusi u BiH koji imaju Euro 6D motore. Vozila, dužine 7,5 metara, su isporučena u žutoj boji i sa kapacitetom 45 putnika sa vozačem. Motori imaju jačinu od 190 konjskih snaga u kombinaciji sa ručnim mjenjačem sa šest brzina. Pošto se radi o vozilima najnovije generacije, pored rezervoara za dizel imaju i rezervoar za Ad-Blue tečnost. Ovjes je u kombinaciji gibanj-jastuci, dok su disk kočnice na obje osovine. Unutrašnjost je prilagođena gradskim uslovima vožnje i osigurava brz protok putnika u vozilu.

Vozila su opremljena sa sistemom klime i grijanja, a sa vanjske strane primjetni su i klizni prozori za dodatnu prozračnost u vozilu. Vrata su opremljena sistemom automatskog zaključavanja na brzini iznad 5 km/h. Od ostale opreme možemo istaći i retarder, ručnu rampu sa bočnim šipkama za olakšan pristup vozilu osobama u invalidskim kolicima i sa dječijim kolicima, set alata, prvu pomoć, rezervni set sijalica, trokut, rezervni točak i digitalni linijski displeji koji su montirani na prednju, zadnju i bočnu stranu.

UNDP BiH će vozila dati na korištenje kompaniji GRAS. Građani Sarajeva će sa ovom isporukom moći računati na kvalitetan, udoban, siguran i moderan prevoz.

Kompanija Sejari d.o.o. je do sada u Bosni i Hercegovini isporučila skoro 50 vozila modela Novociti u dvije generacije.

juni, 2020.