Naslovnica Novosti Isuzu NovoCiti LiFe – Demo tour u Bosni i Hercegovini

Isuzu NovoCiti LiFe – Demo tour u Bosni i Hercegovini

Sejari d.o.o. Sarajevo, zastupnik Isuzu autobusa, je krajem septembra upriličio za bh. autobuske prevoznike i kompanije promociju najnovijeg modela iz Isuzu fabrike – model NovoCiti LiFe.

Vozilo je već bilo na demo vožnjama i plan je bio da za 50 dana prođe kroz 25 država na dva kontinenta i da pri tome pređe oko 20.000 kilometara. Nakon Srbije, demo vozilo je stiglo u Bosnu i Hercegovinu, nakon čega je produžilo dalje prema Crnoj Gori i dalje u Evropu. U Bosni i Hercegovini, prezentacija vozila i demo vožnje su organizovane u četriri grada: Banja Luka, Sarajevo, Mostar i Široki Brijeg.

Ono što je prvi uočljivo u odnosu na stari model Novociti jeste da je Novociti LiFe potpuno niskopodno vozilo i da ima motor smješten u zadnjem dijelu. Vozilo će se nuditi u standardnoj i premium varijanti, a NovoCiti LiFe koji je služio kao demo vozilo tokom ovih prezentacija bio je sa Premium opremom. Novi model je dug 7,8 metara te ima FPT – Iveco Euro 6 motor snage 186 KS i uparen je sa automatskim Allison mjenjačem sa retarderom. U opciji će biti i ručni mjenjač.

Vozilo je opremljeno zračnim jastucima na obje osovine i kneeling funkcijom. Kapacitet rezervoara je 130 litara uz rezervoar od 30 litara za AdBlue. Kapacitet vozila iznosi od 55 do 60 putnika uz predviđena mjesta za korisnike invalidskih kolica, što je s obzirom na dužinu vozila izuzetno dobro. Zbog toga ovaj model zovi i “mali div”. Vozilo ima moderno LED osvjetljenje, displeje za liniju kao i olakšan pristup motornom prostoru, što će posebno doći do izražaja kada su potrebne brze popravke ili efikasnije vrijeme redovnih servisa.

USB punjači na više mjesta u vozilu, drugačiji materijali na sjedištima i krovu te vozačevom radnom prostoru, pod u imitaciji parketa, drugačija svjetlosna LED rasvjeta na prednjem i zadnjem dijelu, rampa za invalide na elektro pogon i MobilEye sistem su samo neke od prednosti koje Premium paket opreme donosi na ovom vozilu.

Nakon Bosne i Hercegovine, vozilo je otišlo na dalje promocije u Crnu Goru, također u organizaciji Sejari d.o.o.

Od juna, kada je počela zvanična prodaja, u Turskoj je prodano preko 200 ovih vozila, a očekuje se do kraja godine da ta cifra pređe 350 vozila. Što se tiče Evrope, vrijedi istaći posao koji je sklopljen u Poljskoj za 25 vozila NovoCiti LiFe.

oktobar, 2018