Naslovnica Novosti MAN gradski autobusi na alternativni pogon za Barcelonu i Madrid

MAN gradski autobusi na alternativni pogon za Barcelonu i Madrid

1-1Ove godine MAN Truck & Bus će isporučiti ukupno 60 MAN Lion's City CNG i 27 Lion's City Hybrid autobusa transportnim kompanijama u Madridu (EMT) i Barceloni (TMB).

Španija posvećuje veliku pažnju smanjenju zagađenja, pa većina novih autobusa namijenjenih gradskom saobraćaju koristi alternativna pogonska rješenja, kao što su plin (CNG) ili vozila sa hibridnim pogonom. Trenutno, gotovo 30% autobusa u gradskom saobraćaju, posebno u velikim gradovima i turističkim centrima, kao što su Madrid i Barcelona koristi takav pogon. Uz to, nova vozila imaju integrisane sisteme za gašenje požara, prostor za smještaj invalidskih kolica, besplatan Wi-Fi, ugrađene multimedijalne ekrane i USB portove.

„Veoma smo zadovoljni rezultatima koje smo postigli, kako u Barceloni, tako i u Madridu. Posebno u Barceloni, kompanija TMB će preuzeti sva vozila koja smo u početku ponudili, što znači da smo već postigli udio od 35,9 % od ukupne ponude. U Madridu, MAN već ima udio od 30% novih gradskih autobusa, naručenih za 2016. godinu i sada ima najveći broj hibridnih autobusa u ovom gradu“, ističe Manuel Fraile, direktor autobusa MAN Truck & Bus Iberia.

izvor: kamioni.ba