Naslovnica Novosti MAN Lion's Coach R08 isporučen Transturistu iz Tuzle

MAN Lion's Coach R08 isporučen Transturistu iz Tuzle

Nakon što je u februaru kompaniju Sejari d.o.o. Sarajevo isporučila dva autobusa kompaniji Transturist iz Tuzle, nedavno je uslijedila i dodatna isporuka još jednog autobusa. Radi se o troosovinskom MAN Lion's Coach R08 autobusu koji je proizveden 2014. godine.

Vozilo je opremljenoMAN Euro 6 motorom snage 324 kW/440 KS u kombinaciji sa ručnim mjenjačem od šest brzina. Vanjski izgled karakteriše rebrasta maska sa MAN slovima, iznad koje se nalazi ukrasna hromirana lajsna sa centralno postavljenim lavom. Vanjski izgled upotpunjuju ratkape i poklopci retrovizora koji su u boji vozila tj. bijele boje.

Unutrašnjost oba vozila je opremljena sa imitacijom parketa. Osim vozača i suvozača, u autobus se može smjestiti 57 putnika u udobna Kiel sjedišta. Sjedišta su urađena u kombinaciji tkanine i kože, a dodatno su ukrašena sa MAN logotipom i sigurno će tokom svakog putovanja pružiti vrhunsku udobnost. Sjedišta imaju opciju obaranja naslona, preklopne naslone za ruke i noge te dodatni stolić i mrežice za lične stvari. Kombinacija boja sjedišta je crno-bijela uz crvene dodatke i sjajno se uklapa sa ostalim dijelovima vozila kao npr. crvenim zavjesama. Iznad svakog reda sjedišta nalazi se i individualna rasvjeta, zvučnici i difuzori za zrak.

Za multimedijalni ugođaj zadužen je Bosch multimedijalni uređaj sa CD/DVD playerom, čak tri monitora i sa navigacijom za cijelu Europu. Također, vozilo je opremljeno i sa video sistemom kojeg čine dvije kamere – jedna na drugim vratima, a druga na zadnjem dijelu vozila koja olakšava vožnju unazad. Što se tiče video reprodukcije sadržaja, tu su spomenuta  tri LCD monitora, koji su smješteni na samom početku autobusa i dva na sredini vozila i koji se spuštaju/izvlače sa krova vozila. Autobus ima i mikrofon za vozača i suvozača/vodiča.

Naravno, osim udobnosti, akcenat je stavljen i na sigurnost kako samog vozila tako i putnika u njemu, pa je vozilo opremljeno brojnim sigurosnim sistemima kao što su Electronic Brake System (EBS) sa ABS/ASR, Electronic stability program (ESP), Lane guard system (LGS), Emergency Brake Assist (EBA) itd. Vozaču će na raspolaganju biti i multimedijalni volan sa MAN logom na sredini kao i prostor za odmor smješten iza drugih vrata. Od ostale opreme autobusa koja će biti na raspolaganju voznom osoblju i putnicima možemo istaći dva frižidera (jedan u prednjem dijelu, drugi smješten na kuhinji kod drugih vrata), sistem grijanja i klimatizacije, kuhinju, nekoliko utičnica za struju i toalet.

Kompaniji Transturist želimo puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom te se radujemo daljoj saradnji!

juli, 2022