Naslovnica Novosti Mercedes Citaro CNG isporučen kompaniji Centrotrans

Mercedes Citaro CNG isporučen kompaniji Centrotrans

Iako je prošla godina bila jako teška za sve u autobuskoj industriji, sarajevski Centrotrans je odlučio da nastavi ulaganje u vozni park i stvaranju flote gradskih vozila koja su eco-friendly. S tim u vezi, od kompanije Sejari d.o.o. prošle sedmice je kupljen još jedan autobus na plin – Mercedes Citaro O530 CNG.

Isporučeno vozilo je 2005. godina, a radi se o klasičnom 12-metarskom solo gradskom autobusu. Pokreće ga Mercedesov motor snage 240 kW tj. 326 KS, koji kao energent koristi CNG plin koji proizvodi manje štetnih ispušnih plinova od ekvivalentnih dizelskih autobusa. Samim tim vozilo zadovoljava Euro 5 norme. Za razliku od rezervoara goriva za dizel, CNG boce u koje se puni plin nalaze se na krovu i ima ih ukupno sedam. Da vožnja bude ugodna i glatka uprkos mnogim semaforima i čestom režimu stop-go, pobrinut će se automatski mjenjač ZF Ecomat sa šest brzina.

Vozilo je prešlo oko 611.000 km, a uzeto je od prvog vlasnika iz Njemačke. Kapacitet vozila je 34 sjedeća putnika uz mogućnost registracije i stajaćih putnika. Vozačevo sjedište podesivo je prema težini i visini uz opcija grijanja i hlađenja. Vozaču će od pomoći biti i mali frižider u prednjem dijelu te Derovis unutrašnji video sistem. Sistem čine četiri kamere uz praćenje na monitoru uz kameru za vožnju unazad. Pored tahografa, u vozačevom prostoru nalazi se još i Blaupunktov radio sa zvučnikom uz zvučnike u putničkom prostoru. Vozilo posjeduje i displeje koji je potrebno isprogramirati.

Putnicima će tokom vožnje na raspolaganju biti automatski klima uređaj za ljetni period i Webasto grijanje u hladnijim danima. Od ostale opreme možemo spomenuti da vozilo ima krovni izlaz u slučaju nužde i otvor za ventilaciju, rampu za korisnike invalidskih i dječijih kolica na drugim vratima, čekiće pored izlaza za slučaj opasnosti, zakačke za stvari vozača, dvije kutije prve pomoći, trokut i prateći alat, protivpožarni aparat, sigurnosnu sklopku, Mercedesove ratkape i da  stakla imaju i opciju leptir stakala. Svakako vrijedi istaći da je unutrašnjost vozila izuzetno dobro očuvana.

Kompaniji Centrotrans želimo puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom te se radujemo daljoj saradnji!

januar, 2021.