Naslovnica Novosti MLM Biljaka se odlučio za nov Krone Mega Liner!

MLM Biljaka se odlučio za nov Krone Mega Liner!

Kompanija MLM Biljaka iz Nove Bile je odavno prepoznatljiva van granica BiH po svojim crvenim Volvo tegljačima i crvenim poluprikolicama. Od nedavno će biti prepoznatljivi i po još nečemu – jedinoj Krone poluprikolici u svojoj floti!

Kompanija se prevozom roba bavi još od 1995. godine, ali u ovom obliku i imenu zvanično od 2006., tako da su godine iskustva iza ove porodične firme koju vode otac Mato i sin Marko. Kamioni godišnje prelaze pojedinačno u prosjeku oko 150.000 km, a trenutno “crvenu” flotu čini 17 kompozicija. Gospodin Marko Biljaka je izjavio da se javila potreba za jednom poluprikolicom, a da je kompanija Sejari d.o.o. Sarajevo mogla adekvatno da odgovori traženim uslovima pa je došlo do saradnje. “Naša kompanija je već početkom 2000-ih imala iskustva sa polovnim Krone poluprikolicama i bili smo zadovoljni s obzirom da se radilo o polovnim vozilima. Evo sada je došlo vrijeme i da se oprobamo sa jednom novom”, izjavio je Marko Biljaka.

Isporučeni Mega Liner čini i best-buy opciju trenutno u BiH pošto se radi o vozilu sa maksimalnim utovarnim kapacitetom, ali kojeg mogu da zakače i standardni tegljači, što mu daje veliku svestranost. Prvo što se primjeti sa vanjske strane jeste da je vozilo po želji kupca sa prednjim crvenim zidom i zadnjim crvenim vratima kako bi vozilo bilo standardizirano, ali je jedino sa sivom ceradom na kojoj je veliki natpis kompanije. Također, nezaobilazni su i Krone bočni i zadnjik branik, na kojem se nalazi i rasvjetni panel. Interesantno je da je ovaj Mega Liner jedno od prvih novih Krone vozila koje je isporučeno sa novim redizajniranim zadnjim branikom koji je obavezan u EU od septembra 2021. godine.

Vozilo je isporučeno na Krone osovinama sa vazdušnim ovjesom i disk kočnicama na kojim se nalaze Bridgestone Duravis pneumatici u dimenziji 385/55 R22,5. Prva osovina je naravno podizna kako bi se ekonomski uštedilo na potrošnji i gumama kada poluprikolica nije opterećena. Kako bi i kompozicija, ali i roba bila sigurna tu je Wabco kočioni sistem sa sistemom stabilnosti i EBS-om. Također, u unutrašnjosti se nalazi i patentirani Krone Multilock-spoljni ram za univerzalno osiguranje tereta. Vozilo će biti uočljivo u noćnom radu zahvaljujući LED bočnim markerima, LED konturnim svjetlima, LED svjetlima za tablice te multifunkcionalnim zadnjim Hella svjetlima, sa uključenim svjetlom za maglu i svjetlom za vožnju unazad. Premium pod i brtvljenje poda je još jedna značajka svih Krone poluprikolica pa tako i ove.

Za maksimalnu visinu utovara od tri metra pobrinut će se Edscha pomični hidraulički krov. On ima podesive vozne visine u koracima od 50 mm i podiže se na četiri ugaona stupa odvojeno što daje veću fleksibilnost pri utovaru i istovaru. Od ostale opreme na ovom novom Mega Lineru možemo izdvojiti merdevine pozadi za lakši ulaz, dva nosača rezervnih točkova, podmetače za točkove, dvije kutije za alat, četiri reda drvenih letvi, ukrasne kapice za maticama točkova i naravno XL kod.

Kompaniji MLM Biljaka želimo puno sreće, uspješno pređenih kilometara i prevežene robe te se radujemo daljoj saradnji!

august, 2021.