Naslovnica Novosti Mondea travel kupila još jedan Neoplan Starliner

Mondea travel kupila još jedan Neoplan Starliner

Prošli mjesec su predstavnici kompanije Mondea travel iz Poznanovca u sjedištu kompanije Sejari GmbH u Odelzhausenu preuzeli svoj novi autobus. Radi se o prelijepom primjerku Neoplan Starlinera sa oznakom N5217 SHDC koji na ovaj način nastavlja tradiciju Neoplana u ovoj kompaniji. Vlasnik kompanije gopodin Dean Jakuš je izrazito zadovoljan sa uslugom kompanije Sejari pa je tako ovo treće vozilo koje je kupljeno u kompaniji Sejari. Sve je počeli sa Citylinerom 1217 HDC, nastavilo se prošle godine sa Starlinerom N5218 SHDL, a saradnja se produžila i ove godine.

Isporučeni Starliner je iz zadnje generacije ovog modela pošto se radi o 2015. godini, godini kada je i prestala proizvodnja. Tako će se ova kompanija moći pohvaliti da u floti ima i jedan od zadnjih ikad napravljenih Starlinera. Vozilo je bijele boje i pokreće ga  MAN motor snage 505 KS, što znači da ispunjava Euro 6C te je uparen sa automatskim 12-stepenim mjenjačem MAN TipMatic. Radi se o kraćoj verziji troosovinca, što znači da ima dužinu od 12,99 metara, dok je širok 2,55 te visok 3,9 metara, skoro kao i dvospratni autobusi.

Starliner je jedan od najupečljativijih modela ikad napravljenih, a sa prednje strane, ovaj model koristi popularne “angel-eye” farove. Zaobljeni dizajn cjelokupnog prednjeg izgleda je u isto vrijeme i klasičan i moderan, a o estetskom efektu ne treba trošiti riječi. Kromirana dekoracija u sredini prednje strane ima upečatljiv Neoplan logo. Starlinerov dizajn karoserije je veoma jedinstven, prije svega dvostruko vjetrobransko staklo.

Autobus je sam po sebi atraktivan, a atraktivnosti ne manjka ni u unutrašnjosti. Vozač na raspolaganju ima odlično radno mjesto sa udobnim sjedištem koje ima i kožne detalje te poseban mikrofon. Naravno, tu je i legendardni multifunkcionalni kožni volan sa Neoplanovim logom. Osim atraktivnog izgleda, vozilo nudi i niz sigurnosnih značajki uz sve aktivne i pasivne sigurnosne sisteme. Naravno tu je i sistem prednje i zadnje kamere. Vozačima će također biti na raspolaganju i fabrička navigacija, tempomat, zaseban audio sistem kao i prostor za odmor iza drugih vrata.

Osim vozača i suvozača/vodiča, unutrašnjost može primiti 53 putnika na izuzetno udobnim Kiel sjedištima urađenim u luksuznom stilu i dodatnim kožnim dijelovima. Vozilo je opremljeno sa inverterom i nekoliko utičnica, a zanimljivo je da vozilo ima i jednu utičnicu od 380 V. Za potpuni ugođaj tokom putovanja tu je napredni infotainment sistem MMC (Multi Media Coach). Duž hodnika vozila nalaze se tri preklopna LCD monitora, povezana sa cijelim audio i video sistemom. Putnici tokom putovanja pored različitog video i audio sadržaja mogu da, zahvaljujući prednjoj panoramskoj kameri, odaberu i reprodukciju vožnje uživo koja se prenosi na monitore. Od ostale opreme svakako možemo spomenuti poseban subwoofer za još kvalitetniji zvuk, klima uređaj, grijanje, frižider, kuhinju i toalet.

Kompaniji Mondea Travel želimo puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom te se radujemo daljoj saradnji!

august, 2023.