Naslovnica Novosti NM Komerc preuzeo svoj novi Krone Mega Liner

NM Komerc preuzeo svoj novi Krone Mega Liner

Nakon par godina pauze, kompanije NM Komerc iz Mrkonjić Grada i Sejari d.o.o. Sarajevo, ekskluzivni zastupnik i distributer za Krone priključna vozila i poluprikolice su obnovile svoju saradnju isporukom jedne nove Krone poluprikolice. Ovaj put izbor kompanije NM Komerc je bio model Mega Liner na 22.5 feglama.

Radi se o ne-klasičnoj mega poluprikolici ili u žargonu popularnoj „polumegi“, jer je opremljena gumama u dimenziji 385/55 R22.5 te ima visinu sedla od 1060 mm. Krone šasije su popularne zbog svoje čvrstine i izdržiljvosti u svim uslovima rada i na prevozu svih vrsta materijala. Tako je i ova šasija urađena sa dvostrukim T-dužinskim nosačem koji ima dodatno zavarene poprečne nosače. Sa obje strane šasije nalazi se i Multilock – spoljni ram za univerzalno osiguranje tereta sa mogućnošću učvršćivanja na rastojanjima od 100 mm. Vanjski izgled karakteriše i zadnja zaštita od podlijetanja ispod vozila prema najnovijim EU direktivama uz prepoznatljivi Krone logo i krunu kao i bočna zaštita od podlijetanja.

Mega Liner je opremljen domaćim Krone osovinama koje imaju vazdušni ovjes i disk kočnice. Kočioni disk je sa promjerom 430 mm. Naravno, prva osovina je podizna. Na osovinama su montirane gume premium proizvođača Goodyear i to model KMAX T u već spomenutim dimenzijama 385/55 R 22.5. Sigurnost samog vozila kao i robe te ostalih učesnika u saobraćaju osigurat će Wabco kočioni sistem sa sistemom stabilnosti i EBS-om. Također, dobra rasvjeta je bian faktor u sigurnosti, a ovaj Mega Liner je opremljen sa LED bočnim markirnim svjetlima te dva LED markirna svjetla sa gumenom ručicom. LED svjetla su i u okviru za tablice, dok glavna svjetla čine personalizirana multifunkcionalna Hella svjetla sa uključenim svjetlom za maglu i svjetlom za vožnju unazad.

Nova poluprikolica ima i Krone pod sa premium brtvljenjem i debljinom od 30 mm. Zahvaljujući Edscha podiznom krovu, poluprikolica može imati unutrašnju visinu do 3000 mm. Utovarna visina kroz zadnja vrata iznosi oko 2745, a bočna utovarna visina oko 2860 mm. Podizni krov je hidraulički sa podizanjem do 500 mm na 4 ugaona stupa odvojeno. Krov ima dodatno dijagonalno ojačanje u krovnoj ceradi, a možemo istaći i da ima opciju pomicanja prema nazad.

Prednji zid je od željezna, a dodatno je iznutra ojačan sitastom pločom dok su zadnja vrata od aluminijuma. Od ostale opreme vrijedi istaći dva rezervna Goodyear pneumatika i dva nosača rezervnih guma, ukrasne kapice na maticama točkova, dva podmetača za točkove, merdevine pozadi za lakši ulaz, šipka za vrata, kutija za alat, dva reda drvenih i četiri reda aluminijumskih letvi u unutrašnjosti, flap (zaštitna guma) pozadi te obavezni XL certifikat uz koji je dodatno došao i VDI 2700, certifikat za prevoz pića. Poluprikolica je isporučena sa ceradom u boji bijelog aluminijuma.

juni, 2022.