Naslovnica Novosti Novi Isuzu Novociti autobusi isporučeni Centrotransu

Novi Isuzu Novociti autobusi isporučeni Centrotransu

Kompanija Centrotrans iz Sarajeva nastavlja da jača svoju poziciju u javnom prevozu Kantona Sarajevo, a nema boljeg načina za to od nabavke novih vozila koja će pružiti i sigurniji te udobniji prevoz građanima. S tim u vezi, kompanija Sejari d.o.o. Sarajevo, generalni zastupnik i distributer Isuzu autobusa za BiH, kompaniji Centrotrans je isporučila dva od ukupno tri naručena nova Isuzu Novociti vozila.

Radi se o aktuelnoj, drugoj, generaciji modela Novociti, a vrijedi istaći da je ovo vozilo već dokazalo svoju vrijednost u BiH, pošto se u dvije generacije ovo vozilo prodalo u preko 50 primjeraka. Novociti je prvenstveno namjenjen za redovni linijski gradski i prigradski saobraćaj, ali sa uspjehom obavlja i prevoz đaka ili radnika. Minibus, dužine 7.5 metara, pokreće Euro 6E motor, snage 190 konjskih snaga i ručni mjenjač sa šest brzina. Ovjes je u kombinaciji gibanj-jastuci, dok su disk kočnice na obje osovine. Kapacitet rezervoara je oko 190 litara uz obavezni AdBlue sistem.

Kapcitet vozila je 25 mjesta za sjedenje, uključujući i sjedišta na preklop, uz vozača. Vozila su opremljena digitalnim klima uređajima proizvođača Safkar, a tu je i dodatno grijanje proizvođača Eberspächer. U vozilima se nalaze i krovni otvor kao izlaz u slučaju opasnosti, a od ostale opreme na raspolaganju su još i dnevna DRL svjetla, električni pokretani retrovizori, klizni bočni prozori, dvoja dvokrilna vrata, daljinsko otvaranje vrata, radio/CD player sa USB/SD priključkom, zvučnici, STOP tasteri, digitalni sat i zaštita od sunca za vozača. Interesantno je da su vozila opremljena sa USB priključkom u vozačevom prostoru kao i USB priključcima u putničkom dijelu na rukohvatima. Na zahtjev klijenta, vozila imaju i mikrofon za vozača te digitalni linijski displej, a isporučena su u bijeloj boji.

Pošto će vozila biti korištena za prevoz putnika, sigurnosi aspekt i sistemi su jako bitni za ovo vozilo. S tim u vezi, vozila su opremljena sa ograničivačem brzine, ASR i ABS sistemima, retarderom, parking senzorima uz zvučni signal prilikom vožnje unazad te sistemom za otkrivanje i automatsko gašenje vatre u motornom prostoru. Također, jako je bitno spomenuti da je pristup vozilu olakšan i osobama u invalidskim kolicima te onim koji se teže kreću zbog ručne rampe koja se nalazi na drugim vratima.

Isporuka trećeg vozila iz ove narudžbe se očekuje u idućim mjesecima. Kompaniji Centrotrans želimo puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilima te se radujemo daljoj saradnji!

juni, 2023.