Naslovnica Novosti Novi Isuzu Turquoise autobusi za Centrotrans Sarajevo

Novi Isuzu Turquoise autobusi za Centrotrans Sarajevo

Nakon što su za potrebe gradskog i prigradskog saobraćaja početkom godine nabavili autobuse Isuzu Novociti, kompanija Centrotrans Sarajevo je sada ponovo uložila u Isuzu autobuse. Ovaj put se radi o dva autobusa modela Turquoise, koji će obavljati međugradske i vanredne linije, a vozila je isporučila kompanija Sejari d.o.o., generalni zastupnik Isuzu autobusa za Bosnu i Hercegovini.

Isporučena vozila su bijele boje i već su brendirana prema prepoznatljivim Centrotrans bojama i natpisima. Vozila imaju dužinu od 7,7 metara dok sa klima uređajem ima visinu od oko 3,3 metra. Pokreće ga Isuzu motor snage 190 KS u kombinaciji sa ručnim mjenjačem od šest brzina. Vozila su i ekološki prihvatljiva pošto ispounjavaju posljednje Euro 6E norme ispušnih gasova. Sigurnosna oprema podrazumjeva sisteme kao što su ASR-ESP, ABS, EBS, LDWS (praćenje kolovozne trake), AEBS (sistem za kočenje u hitnim situacijama), retarder, tempomat i sistem za otkrivanje i gašenje požara u motornom dijelu. Vozilo ima rezervoar za gorivo kapaciteta 190 litara uz obavezni rezervoar za AdBlue tečnost kapaciteta od oko 16 litara. Parking senzori uz zvučno upozorenje kada vozilo ide unazad će svakako dodatno pomoći pri što boljem pozicioniranju vozila.

Vozila imaju prednju i zadnju rasvjetu u kombinaciji sa xenon i LED svjetlima. Opremljeni su sa DRL dnevnim svjetlima kao i zadnjim svjetlima za maglu. Vozila imaju pneumatike u dimenziji 215/75 R17.5, a na zadnjoj osovini su zračni jastuci dok obje osovine imaju disk kočnice. Za prijem i iskrcavanje putnika zadužena su dvoja jednokrilna vrata na desnoj strani, koja imaju opciju i daljinskog upravljanja. Bočna stakla su dvostruka i blago zatamnjena. Putnicima će na raspolaganju u ljetnom periodu biti Safkar klima, uz posebnu klimatizaciju za vozača, kao i dodatno grijanje njemačkog proizvođača Eberspacher za hladnije dane. Njemačko je i sjedište za vozača, proizvođača Grammer, koje će vozačima olakšati radne zadatke uz modernu i preglednu instrument tablu. Vozaču će na raspolaganju biti i zaštita protiv sunca, električno pomični i grijani retrovizori uz dosta prostora za odlaganje privatnih stvari.

Vozila su opremljena sjedištima u turističkoj izvedbi koja su u crnoj nijansi kombinacije kože i tkanine. Svako sjedište ima sigurnosni pojas, preklopni naslon za ruku, mrežice za lične stvari, stolić na preklop te opciju izvlačenja dvojki prema hodniku za veći komfor tokom putovanja. Pored redovnog prostora za prtljag, putnici će manji prtljag moći ostaviti i na unutrašnje police na čijem dnu se nalazi i uslužni set sačinjen od zvučnika, puhaljki za klimu i individualne rasvjete.

Od ostale opreme možemo istaći digitalni tahograf, digitalni sat, servo upravljač podesiv po dubini i visini, sjedište vozača podesivo i sa zračnim ogibljenjem, krovni izlaz u slučaju opasnosti, čekići za razbijanje stakala u slučaju opasnosti, radio sa opcijom CD i MP3 playera te USB priključkom, protivpožarni aparat, rezervni točak, set alata te set za mjenjanje i dopuhivanje guma.

Kompaniji Centrotrans se zahvaljujemo na povjerenju i želimo im puno sreće, uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilima te se radujemo daljoj saradnji!

maj, 2024.