Naslovnica Novosti Pet novih Isuzu autobusa za Centrotrans-Eurolines

Pet novih Isuzu autobusa za Centrotrans-Eurolines

Generalni zastupnik, distributer i serviser Isuzu autobusa za Bosni u Hercegovinu, Sejari d.o.o. Sarajevo je sredinom maja isporučio pet novih autobusa kompaniji Centrotrans-Eurolines. Isporuka podrazumijeva tri vozila modela Turquoise i dva vozila modela Visigo.

Ovom isporukom Turquoise nastavlja da potvrđuje svoj status kao najprodavanijeg minibusa u Bosni i Hercegovini. Radi se o potpuno novim vozilima koji imaju po 31 sjedište za putnika. Vanjski dizajn je poboljšan u odnosu na prethodnike, tako da je novi Turquoise još atraktivniji, a poboljšanja vanjskog izgleda pratile su i dodatna poboljšanja u unutrašnjosti vozila. Vozilo je opremljeno Isuzu 4HK1E5C motorom koji ispunjava Euro 5 standarde, a snaga motora je 190 KS. Ono što ističe ova tri Turquoise vozila je i činjenica da su ovo prva ovakva vozila sa automatskim mjenjačem. Sigurnosna oprema podrazumjeva sisteme kao što su ASR-ESP i EBS te retarder, tempomat, sigurnosne pojaseve na svakom sjedištu i dva protivpožarna aparat.

Oprema koja je na raspolaganju putnicima uključuje dodatno grijanje, klima uređaj, novi redizajnirani uslužni set iznad sjedišta i sistem klimatizacije, radio/CD/DVD player, Bosch LCD monitor, mikrofon, frižider i mini kuhinju.

Kompaniji Centrotrans-Eurolines su isporučena i dva nova Isuzu Visigo autobusa, koji predstavlja revolucionaran model u historiji Isuzua. Naime, ovo je prvi turistički model koji ima motor smješten pozadi. Opremljen je Cumminsovim Euro 6 motorom, koji u kombinaciji sa ZF-ovim autoamtskim mjenjačem, daje snagu od 250 KS. Osim što je prvi model koji ima motor smješen nazad, ovaj model je i prvi koji ima potpuno zračni ovjes i na prednjoj i na zadnjoj osovini. Dodatnu sigurnost putnicima i vozaču će obezbjediti sistemi kao što su EBS i ESC, a vrijedi istaći i posebne AEBS i LDWS sisteme. Dobar i moderan dizajn se nastavlja i u unutrašnjosti vozila. Posebno se ističe stakleni panoramski krov, kroz kojeg prodire dosta svjetlosti, čiju količinu podešava vozač – automatski, aktiviranjem prekidača na dobro oblikovanoj i veoma modernoj instrument tabli.

Novi koncept sjedišta sa širokim prolazom, visoki bočni prozori, sofisticirano noćno LED osvjetljenje, medija set (touchscreen ekran od 7 inča, MP3, DVD, USB i navigacija) i inovativna automatska digitalna klima obećavaju natprosječan komfor za turističke grupe, ali i za putnike na redovnim međugradskim linijama. Vozila imaju kapacitet od 37+1+1 sjedišta.Prtljažni prostor od 5,5 kubnih metara, kao i rezervoar od 250 litara su sasvim dovoljni za svaki vid putovanja. Od ostale opreme vrijedi spomenuti kameru na zadnjem dijelu, parking senzore, LED dnevna svjetla, elektro podesive retrovizore sa grijačima i set za kafu/čaj koji se nalazi u prednjem dijelu vozila.

Isuzu Visigo je na manifestaciji održanoj u februaru ove godine proglašen za autobus godine u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu.

maj, 2017.