Naslovnica Novosti Prva pokretna bus-kancelarija/kuća od sada na cestama!

Prva pokretna bus-kancelarija/kuća od sada na cestama!

Prošlog aprila kompanija Sejari d.o.o. Sarajevo je isporučila MAN Lion's Regio R14 kompaniji inMotion d.o.o. Sarajevo. Radi se o klasičnom međugradskom autobusu, namjenjenom za regionalni i vanlinijski prevoz putnika. Tada smo spomenuli da ovaj autobus neće ići u svrhu komercijalnog prevoza putnika, nego da kompanija in Motion d.o.o. i njen vlasnik imaju potpuno druge planove za ovaj autobus.

Nakon skoro godinu dana radova na i u autobusu, finalni proizvod je gotov! Od standardnog autobusa namjenjenog za prevoz putnika, unutrašnjost je kompletno promjenjena i sada je to autobus koji služi kao pokretna kancelarija i kuća. Ovo je prvi ovakav autobus u Bosni i Hercegovini. Preradu je radila kompanija Auto Projekt iz Sarajeva i odradili su zaista impresivan posao.

Prvo što u oči pada je da je autobus dobio atraktivnu šemu u bojama kompanije. Također, sa vanjske strane su vidljivi i sistemi za nadzor preko vanjskih kamera, dodatne klima uređaje te utičnice za struju između vrata koje su smještene na poklopcu bunkera. Sa ulaza na prvim vratima je standardna izvedba vozačkog i suvozačkog sjedišta uz instrument tablu i frižider. Iza njih je pregrada sa vratima i baš odatle počinje ono što ovaj autobus čini jedinstvenim u BiH.

Kada se uđe iza vozača, dočeka vas verzija dnevnog boravka, sa dva velika kauča na koje se možete udobno smjestiti. Iza njih se sa jedne strane nalazi takozvani “radni prostor” sa četiri sjedišta, koja su jedina ostala od originalne garniture, i klub stolom sa prikljčcima. S druge strane se nalazi potpuno funkcionalna kuhinja sa svim potrebnim elementima kao što su sudoper sa tekućom vodom, električne plate, mikrovalna pećnica, frižider i prostor za ostavu. Na ulazu sa drugih vrata će vas dočekati sa desne strane standardni toalet kao i u svim autobusima, a ispred vas se nalazi krevet na sprat u kojem mogu da spavaju dvije osobe. Sa lijeve strane se nalazi velika spavaća soba. Spavaća soba je opremljena posebnim klima uređajem, utičnicama, LCD televizorom, velikim krevetom i pametno uklopljenim prostorima za ostavu ličnih stvari i garderobe.

Pošto je predviđeno da ova pokretna kancelarija/kuća bude dostupna i onda kada vozilo ne radi, ugrađena je posebna oprema. Zbog potrebe kuhinje, ugrađeni su posebni rezervoari sa čistom vodom, te rezervoar za otpadne vode. S obzirom da vozilo ima puno potrošača (kuhinjski elementi, utičnice, tri LCD televizora, muzički audio sistem i slično) bilo je potrebno osigurati dodatnu snagu. Kako bi se vozilo napajalo strujom, ugrađena su dodatna četiri akumulatora te Hondin generator na dizel. Naravno, sve to uz odgovarajuću elektroniku i pretvarače struje.

Nema sumnje da će vozilo plijeniti pažnju gdje god da se pojavi, a kompanija Sejari d.o.o. Sarajevo izražava svoje zadovljstvo što je bila dio ovako jedinstvenog projekta i još jednom se zahvaljuje kompaniji inMotion d.o.o. na povjerenju.

mart, 2022.