Naslovnica Novosti Sejari d.o.o. i Alma Ras: 15 godina uspješne saradnje za novi autobus

Sejari d.o.o. i Alma Ras: 15 godina uspješne saradnje za novi autobus

Kompanija Alma Ras iz Olova je svoj radni vijek započela prije 24 godine, simbolično na 8. mart 1998. godine. Od godine osnivanja kompanija bilježi konstantan rast i razvoj – od male, porodične radionice do brend lidera na domaćem, bosanskohercegovačkom tržištu, a danas upošljava preko 1.200 radnika u šest proizvodnih pogona. Od tih 24 godine, saradnja sa kompanijom Sejari d.o.o. traje već 15 godina i u tom periodu je rezultirala isporukama tri nova Isuzu autobusa koja su korištena i koja se koriste za prevoz radnika.

Ponovo nam je ukazano povjerenje za model Novociti i to drugu, aktuelnu generaciju ovog modela. Radi se o vozilu dužine 7.5 metara koje u kombinaciji sa ručnim mjenjačem pogoni domaći Isuzu motor snage 140 kW i koji ispunjava najnovije Euro 6E norme ispušnih gasova, što je činjenica kojom se ne mogu pohvaliti mnoge kompanije u Bosni i Hercegovini. Ogibljenje je u kombinaciji parabolični gibanj od legiranog čelika (naprijed)/zračni jastuci (nazad), a na osovine su montirani Bridgestone pneumatici u dimenziji 215/75 R17.5.

Sigurnost vozilu, putnicima i ostalim učesnicima u saobraćaju dat će kočioni i sigurnosni sistemi poput disk kočnica na obje osovine, zračne parkirne kočnice na zadnjoj osovini, ABS te ASR sistem. Kapacitet rezervoara iznosi 130 litara dizela uz dodatni rezervoar od oko 16 litara za AdBlue tečnost. Vanjski dio, osim novog izgleda druge aktuelne generacije ovog modela, karakterišu i DRL dnevna svjetla smještana u prednjem rasvjetnom panelu crne boje zajedno sa pozicionim i glavnim svjetlima te žmigavcima. Zadnji rasvjetni panel je opremljen i svjetlima za maglu. Poseban “šmek” vozili daju i linijski displeji smješteni na prednjoj i bočnoj strani sa programiranim imenom novog vlasnika.

U unutrašnjosti sjedište vozača je proizvođača Sege i podesivo je sa zračnim ovjesom. Kapacitet vozila je, osim vozača, 21 sjedište od čega su 4 na preklop i 16 mjesta stajanje. Sjedišta su također nove generacije i montirana su bočno čime se proces čišćenja i održavanja vozila znatno olakšao. Putnicima će na raspolaganju biti digitalni Safkar klima uređaj i pored standardnog grijanja dodatni predgrijač proizvođača Eberspächer.

Vozilo je isporučeno u bijeloj boji, a od ostale opreme možemo spomenuti ECAS na zadnjoj osovini, limitator brzine, krovni izlaz u slučaju nužde i otvor za ventilaciju, zvučni signal za vožnju unazad, sistem za otkrivanje i gašenje vatre u motornom prostoru, jednodijelna dvostruka putnička stakla, čekići pored izlaza za slučaj opasnosti, zavjese, radio i CD player sa USB/SD priključkom, digitalni sat sa pokazivačem vanjske temperature, set ratkapa, protivpožarni aparat, prva pomoć te rezervna guma sa pripadajućim alatom.

Kompaniji Alma Ras se zahvaljujemo na ukazanom povjerenju i želimo im puno sreće kao i uspješno pređenih kilometara sa novim vozilom te se radujemo daljoj saradnji!

novembar, 2022.