Naslovnica Novosti Sejari Sarajevo i VDL Bus & Coach: Promocija novog VDL Futura autobusa

Sejari Sarajevo i VDL Bus & Coach: Promocija novog VDL Futura autobusa

Kompanija Sejari d.o.o. Sarajevo, koja u segmentu prodaje novih i polovnih autobusa u BiH ima skoro 20 godina iskustva, je u proteklih deset dana u nekoliko bh. gradova organizovala svojevrstan Roadshow sa vozilom VDL Futura FHD2.

Inače, ova kompanija je generalni zastupnik, distributer i serviser poznatih svjetskih marki VDL Bus & Coach, ISUZU i KRONE za Bosnu i Hercegovinu. Za ovu priliku kompanija Sejari d.o.o. je odabrala model VDL Futura FHD2 kao demo vozilo koje je prezentovala detaljno prevozničkim kompanijama u Banja Luci, Tuzli, Međugorju i Sarajevu.

Aktivno učešće na Roadshowu je uzelo i oko 60 autobuskih prevoznika te turističkih agencija. Svi prisutni su na prezentacijama mogli čuti nešto više o VDL-u kao brendu, njegovoj ponudi autobusa uz osnovne značajke te pokoju interesantnu informaciju koja ga odvaja od konkurencije. Od 2010. godine gradski i prigradski autobusi nose naziv Citea, a međugradski i turistički Futura. Bitno je spomenuti da je VDL 2011. godine dobio nagradu Bus of the Year za model Citea, a već iduće i nagradu Coach of the Year za model Futura FHD2, što je jedinstven slučaj da ove nagrade dvije godine uzastopno dobije jedan te isti proizvođač.

Siebren de Boer, VDL Bus & Coach menadžer prodaje za Istočnu Evropu, je tokom ovog događaja rekao: „Osim atraktivnog izgleda, odličnih performansi motora i mjenjača i male potrošnje goriva, VDL se od ostale konkurencije izdvaja i sa garancijom za svoja vozila. VDL autobusi su kompletno napravljeni u Evropskoj uniji i sa kompletnim evropskim komponentama, te kao takav jedini na tržištu autobusa nudi standardnu garanciju na kompletno vozilo i motor od tri godine ili 300.000 kilometra.“ Veliki broj prisutnih u ova četiri grada je iskoristio i priliku da tokom testnih vožnji i lično sjednu za volan te isprobaju kvalitete i performanse prikazanog vozila.

Prezentovano vozilo i glavna zvijezda Roadshowa je bio model Futura FHD2 sa najnovijom generacijom DAF MX Euro 6 motora snage 450 KS koji je uparen sa najnovijom generacijom ZF mjenjača TraXon koji ima 12 brzina. Radi se o 13-metarskoj izvedbi ovog modela, a zanimljivo je da je VDL jedini proizvođač autobusa koji jedan model može ponuditi u čak šest dužinskih varijanti na dvije i tri osovine. Prikazano vozilo u odnosu na prethodnu generaciju ima čak 125 poboljšanja što se posebno pozitivno odnosi na potronju goriva, niske troškove održavanja i veliki profit vlasništva za kompanije. Jasno je da predstavljeni model nudi odličan prljažni kapacitet, a značajno je istaknuti i da 13-metarska izvedba nudi dosta i varijanti kada govorimo o putničkom kapacitetu te variraju od 49 do 57 sjedišta. Za ovaj Roadshow je predstavljen model sa 55+1+1 kapacitetom putnika. Osim, za naše područje, neobičnog i atraktivnog vanjskog dizajna, autobus je ponudio i jako atraktivan unutrašnji izgled.

Radni prostor vozača je opremljen kožnim Isri sjedištem, baš kao i suvozačko, te svim potrebnim kontrolama i tasterima. Multifunkcionalni volan je još jedna karakteristika Futura modela, a ovo vozilo je bilo opremljeno još i sa TomTom navigacijom preko koje se može pratiti i kamera za vožnju unazad te sigurnosnim ADAS (Advanced driver-assistance systems) funkcijama kao standard. Putnički prostor je urađen u imitaciji parketa uz sjedišta VDL Class 300 koja su bila u crveno-crnoj kombinaciji luksuzne tkanine i kože. Od ostalih karakteristika možemo spomenuti Bosch audio/video sistem, dva monitora, mikrofon za vozača i suvozača, toalet, multifunkcionalni set iznad svakog sjedišta, sisteme klime i grijanja te pripremu za vozačku kabinu.

Organizator je istakao da je zadovoljan odzivom i interesom koji je pokazan za VDL proizvode i spomenuti model te se nadaju da će prodaja novih i polovnih VDL vozila na teritoriji Bosne i Hercegovine nakon ovog Roadshowa krenuti u znatno većem broju.

Više informacija o novim i polovnim autobusima možete dobiti na telefon +387 61 491 406 ili mail adnan.o@sejari.ba, a vas ostavljamo da uživate u opširnoj galeriji fotografija.

april, 2019.