Naslovnica Novosti Sjaj Maglaj preuzo svoj MAN Lion's Coach Supreme

Sjaj Maglaj preuzo svoj MAN Lion's Coach Supreme

Prošlog mjeseca došlo je do obnavljanja saradnje između kompanija Sejari d.o.o. Sarajevo i Sjaj iz Maglaja. Porodična kompanija Sjaj je počelja bilježiti znatno povećanje rada u turističkom segmentu prevoza, pa je bila neophodna nabavka jednog velikog autobusa. Nakon veoma brzih, efikasnih i korektnih pregovora izbor je pao na MAN Lion's Coach Supreme vozilo.

Radi se o kraćoj troosovinskoj izvedbi vozila, koje je proizvedeno 2009. godine i bilo je u službi jednog fudbalskog kluba. Zbog toga je vozilo izuzetno dobro očuvano kako tehnički tako i vizuelno. Vozilo je dugo 12,26 metara, visoko 3,84 te široko 2,55 metara. Ovo vozilo pogoni MAN motor snage 324 kW tj. 441 KS i uparen je sa automatskim mjenjačem od 12 brzina. Vozilo ispunjava Euro 4 normu ispušnih gasova i ima maksimalnu brzinu od 100 km/h.

Vozilo je u Supreme izvedbi što znači znatno drugačiji vanjski izgled i opremu. Na prvi pogled jasno se uočava bočna srebrena lajsna i drugačiji izgled krovne klime, što su značajke koje izdvajaju Supreme modele. Također, zadnji dio se razlikuje u spojleru i izvedbi gornje svjetlosne grupe, dok na zadnjoj šajbi dominira lav, zaštitni znak MAN-a.

Pri ulasku u vozilo dominira vozačev radni prostor sa volanom na kojem je logo i natpis MAN. U trenutku isporuke vozilo je na satu imalo ispod 558.000 kilometara, a ostatak prostora čini već svima poznata MAN ergonomska instrument tabla sa svim potrebnim tasterima i pomagalima. Vozilo ima i navigaciju, preko koje se može pratiti kamera koja je postavljena na zadnji kraj vozila i koja će dosta pomoći pri vožnji unazad posebno u noćnim uslovima vožnje. Radni prostor vozača je opremljen i mikrofonom te telefonskom vezom sa kabinom za odmor kod drugih vrata.

Putnici će tokom putovanja uživati u Kiel turističkim sjedištima čiji je naslon na obaranje te koja još imaju bočno izvlačenje prema hodniku, naslone za noge, stoliće i mrežice za lične stvari uz obavezne sigurnosne pojaseve. Unutrašnje police za prtljag su urađene u avionskom stilu, što je još jedna značajka Supreme modela. Također, bitno je spomenuti i da se uslužni set iznad sjedišta sa rasvjetom i difuzorima za zrak u ovoj varijanti razlikuje od standardne izvedbe na Lion's Coach modelima.

Od ostale opreme možemo istaći: Blaupunkt audio/video oprema sa dva monitora, od čega vrijedi istaći da je monitor kod drugih vrata na izvlačenje iz posebnog kućišta, klima uređaj, sistem za grijanje, toalet, nekoliko utičnica 230 V, dva frižidera i velika Frenzel kuhinja kod drugih vrata.

Kompaniji Sjaj Maglaj želimo puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom te se radujemo daljoj saradnji!

maj, 2019.