Naslovnica Novosti U Jugoprevoz Gacko isporučena VDL Bova Futura FLD

U Jugoprevoz Gacko isporučena VDL Bova Futura FLD

U novu godinu kompanija Sejari d.o.o. Sarajevo je ušla i sa novim partnerom. Radi se o kompaniji Jugoprevoz iz Gacka kojoj je isporučeno rabljeno vozilo VDL Bova Futura FLD. Ova kompanija koja obavlja i linijski i vanlinijski prevoz po BiH i regionu već ima isusktva sa ovim modelom, ali ne u ovoj izvedbi pošto se radi o tzv. “srednjepodnom” vozilu. I sama skraćenica vozila FLD označava Futura Low Deck, za razliku od FHD – Futura High Deck modela. Isporučeno vozilo je pravi „all-rounder“ pošto zahvaljujući izvedbi i specifikaciji može da zadovolji sve potrebe linijskog i vanlinijskog prevoza.

Novi član flote Jugoprevoza je 2010. godina i u trenutku isporuke je imala ispod 650.000 km. Vozilo je njemačkog porijekla i imala je samo jednog vlasnika. Pogon je naravno na dizel, a pogon čine DAF Paccar motor snage 266 kW tj. 362 KS i ručni mjenjač. S obzirom da vozilo ispunjava Euro 5 norme ispušnih gasova, može da obavlja bilo koju vrstu prevoza bez problema i ograničenja. Vozilo je u bijoj boji te nema sumnje da će se na nju lijepo uklopiti natpis Jugoprevoza. Od ostale opreme možemo istaći ABS i EBS sisteme te retarder i tempomat.

Pošto se radi o 13-metarskom vozilu, u unutrašnjost se može smjestiti ukupno 53 putnika i vozačka posada. Sjedišta su njemačkog proizvođača Kiel uz stolić na preklop, kožni naslon za glavu i opciju obaranja. Sva sjedišta su opremljena sa sigurnosnim pojasima u dvije tačke vezanja. Pošto se radi o dugoj izvedbi vozila na dvije osovine, prtljažni prostor za putnike je i više nego odličan, ali za svaki slučaj u unutrašnjosti se nalaze i dodatne police za prtljag. Ispod njih su multisetovi koje čine zvučnih, difuzori za zrak te svjetlo za čitanje.

Interesantno je da je vozilo u Njemačkoj služilo i za osposobljavanje vozača za D kategoriju pa su uz vozilo došle i duple komande. Ovisno od potrebne temperature, kao i vanjskih vremenskih uslova, vozilo je opremljeno sa automatskim klima uređajem i sistemom grijanja. Putnicima su također na raspolaganju bojleri za toplu vodu (za pravljenje toplih napitaka) i frižider u prednjem dijelu vozila od proizvođača TM kao Blaupunkt audio oprema (CD/MP3 player, radio). Možemo istaći još i da vozilo ima mikrofon koji upotpunjuje audio opremu i toalet.

Kompaniji Jugoprevoz Gacko i gospodinu Nikoliću se zahvaljujemo na strpljenju i razumijevanju te im želimo puno sreće i puno uspješno pređenih kilometara sa novim vozilom te se radujemo daljoj saradnji!

mart, 2024.