Naslovnica Novosti Završena promocija prvog električnog autobusa u BiH – Isuzu NovoCiti Volt

Završena promocija prvog električnog autobusa u BiH – Isuzu NovoCiti Volt

Nakon zvanične promocije prvog električnog autobusa koji je došao u BiH i panel-diskusije koja je održana u Sarajevu 8. septembra 2022. godine, kompanija Sejari d.o.o. je iskoristila preostalo vrijeme u narednim danima da električni Isuzu NovoCiti Volt dodatno predstavi na još nekoliko lokacija, prevozničkim kompanijama i relevantnim institucijama.

Prva lokacija koju je rukovodstvo kompanije Sejari d.o.o. posjetila sa autobusom bio je grad Istočno Sarajevo. Na platou kod nove dvorane, koja je otvorena prošle godine, nalazi se trg i parking na kojem se korisnici električnih vozila mogu poslužiti i punjačem da dopune svoje vozila. U cilju povećavanja elektromobilnosti i omasovljavanja broja električnih vozila na našim cestama izgradnja mreže javnih punjača je ključna stvar.

Iduća posjeta je bila kompaniji Centrotrans Sarajevo, najvećem prevozniku u Bosni i Hercegovini. Menadžment kompanije je imao zapažen nastup tokom panel diskusije, tako da interesa nije nedostajalo. Prezentaciji vozila, koja je održana na Autobazi, osim menadžmenta, prisustvovali su i zaposlenici kompanije te sami vozači kako bi se uvjerili u prednosti koje ovo vozilo donosi. Nakon kratke prezentacije vozila upriličena je i promo vožnja na relaciji Ilidža – Vijećnica performanse predstavljenog gradskog autobusa prikazale i na terenu. Uprava kompanije Centrotrans je izrazila spremnosti da u bliskoj budućnosti vozni park obogati i električnim autobusima.

Električna vozila su nešto što dolazi sa novim generacijama, pa smo u skladu sa tim posjetili i Fakultet za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu kako bismo prvi električni autobus koji je posjetio Bosnu i Hercegovinu predstavili studentima i akademskom osoblju Fakulteta. Profesor Osman Lindov, jedan od panelista tokom promocije i veliki zagovornik ekoloških transportnih rješenja, istakao je da je sa svojim timom napravio na desetine projekata koji bi mogli popraviti ukupnu ekološku sliku najzagađenijih gradova u BiH, ali veliki dio rješenja vidi u elektrifikaciji javnog gradskog prevoza i smatra da bi slični autobusi uveliko mogli doprinijeti smanjenju zagađenja. Studenti su pokazali veliki interes za ovo vozilo, tako da je i dio sa pitanjima nakon prezentacije bio zanimljiv i interesantan.

Naredna stanica za promociju ovog jedinstvenog vozila bilo je Kantonatno javno komulano preduzeće – GRAS. U krugu kompanije obavljena je prezentacija vozila, njegove mogućnosti i prednosti koje donosi. Iako je početna investicija velika, kupovina ovakvih autobusa je zapravo vrlo isplativa. Kalkulacija kaže da je prema trenutnim cijenama električne struje i dizelskog goriva u BiH, eksploatacija ovog autobusa 17 puta jeftinija nego eksploatacija klasičnog dizelskog vozila. Tako će dizelski autobus sličnih karakteristika na 100 kilometara prosječno potrošiti više od 100 KM goriva, a električni će potrošiti struje u vrijednosti manjoj od 6 KM. Prezentaciji su prisustvovali uposlenici kompanije, uprava na čelu sa direktorom Senadom Mujagićem kao i predstavnici Ministarstva za saobraćaj Kantona Sarajevo, a nakon prezentacije i pitanja upriličena je probna vožnja na relaciji Remiza – Dobrinja.

Bosanskohercegovačka promocija prvog električnog autobusa završila je u Travniku i to na Internacionalnom Univerzitetu. Naši domaćini su bili vlasnica Smiljka Jusufranić, rektor Rajko Kasagić, članovi akademskog osoblja i naravno studenti Saobraćajnog fakulteta pri IUT (Internacionalni Univerzitet Travnik). Prezentacija vozila održana je u amfiteatru nakon čega je uslijedila zanimljiva diskusija između prisutnih i rukovodstva kompanije Sejari d.o.o. koje je odgovorilo na sva pitanja i sugestije prisutnih. Nakon toga je ispred Univerziteta na parkiranom vozilu pokazano još par značajki autobusa kao što su pogonski sklop, održavanje i punjenje sistema baterija koje se nalaze na krovu. Potom su zainteresirani imali i priliku da se provozaju u ovom električnog autobusu.

Nakon zadnje stanice u Travniku, vozilo je otišlo dalje na prezentacije širom Evrope. Kompanija Sejari d.o.o. izražava zadovoljstvo što je imala priliku da javnosti u Bosni i Hercegovini predstavi prvi električni autobus i tako postane pionir u elektromobilnosti vozila za javni prevoz. Naša kompanija je zajedno sa Anadolu Isuzu samo gurnula kamenčić koji bi trebao pokrenuti cijelu lavinu, jer nam neminovno predstoji elektrifikacija cijelog transporta.