Naslovnica Novosti Dodatni MAN autobus za Transturist Tuzla

Dodatni MAN autobus za Transturist Tuzla

MAN Lion’s Coach je definitivno autobus favorit za kompanije koje se bave prevozom putnika, posebno zbog svojih tehničkih karakteristika, ekonomičnosti i udobnosti koje pruža svojim putnicima. Autobus pruža opcije koje se mogu iskoristiti u redovnom, ali i vanrednom prevozu. Sve ove karakteristike cijeni i naš partner – kompanija Transturist iz Tuzle kojoj smo nedavno isporučili još jedan MAN Lion's Coach autobus. Kompanija je ozbiljno shvatila potrebu podmlađivanja flote ove godine pa su u 2023. godini već nabavili dva novija autobusa.

Isporučeni autobus je 2014. godina i radi se o standardnoj dvoosovinskoj varijanti dužine 12 metara, širine 2,5 i visine 3,9 metara tj. oznake R07, za razliku od R10 koji je stigao početkom februara. Opremljen je sa dokazanim MAN Euro 6 motorom jačine 440 KS u kombinaciji sa automatskim TipMatic mjenjačem od 12 brzina sa intarderom koji će osigurati tihu, glatku i štedljivu vožnju. Vozilo je isporučeno sa nešto više od 290,000 pređenih kilometara na satu.

Transturist favorizira vozila u bijeloj boji, pa ni ovaj nije izuzetak. Dolazi u kombinaciji crnih retrovizora i sjajnih aluminijumskih alcoa felgi. Prednja maska sa ukrasnom lajsnom i ponosnim MAN natpisom upotpunjavaju izrazito lijep vizuelni dojam. Radnim prostorom vozača dominira multifunkcionalni volan sa MAN znakom te instrument tabla sada već karakteristična za nove modele sa prekidačima i svim potrebnim sadržajima. Vozilo ima sigurnosne sisteme nove generacije koji će vožnju olakšati i učiniti je bezbjednom. Na sigurnost putnika će paziti i kamera na drugim vratima, a fabrička navigacija će svakako biti od pomoći vozačkom osoblju. Također, vozač će odmor i pauze moći provoditi u bunkeru koji se nalazi iza drugih vrata, a koji je opremljen sistemom klime i grijanja te sistemom za dojavu dima i požara. Vozilo posjeduje i kameru smještenu na zadnji kraj vozila za sigurniju vožnju unazad uz obavezni zvučni signal.

Kapacitet vozila je standardni i iznosi 49+1+1. Sjedišta su proizvođača Kiel, ali su isporučena u luksuznoj kombinaciji crne kože i tkanine. Također, sjedišta su duplo prošivena i podebljana kako bi svako putovanje bez obzira na kilometražu proteklo maksimalno ugodno za putnike. Sjedišta na sredini naslonjača ima MANov logo, a pošto se radi o turističkim sjedištima putnici na raspolaganju imaju mali stolić na naslonjaču, sklopivi naslonjač za ruke i naslone za noge kao i opcije izvlačenja sjedišta prema hodniku. Iznad svakog sjedišta se nalazi uslužni set sa individualnom rasvjetom, klimom i zvučnicima. Ipak, putnicima će se najviše svidjeti činjenica da je svaki red sjedišta opremljen sa 230 V utičnicama pa će imati mogućnost uživanja tokom vožnje u dodatnim sadržajima.

Vozilo je opremljeno sa dva mikrofona, frižiderom, toaletom, kuhinjom te sistemom klimatizacije i grijanja koji će biti na raspolaganju putnicima. Što se tiče audio i video sistema, putovanje će biti kraće i zanimljivije zahvaljujući opremi proizvođača Bosch koju čine radio, MP3 i DVD player sa čak tri monitora. Prvi je monitoran odmah iznd vozačke posade, dok su preostala dva montirana centralno na krovu. Zahvaljući posebnoj kameri smještenoj ispred prvog monitora, vozačka posada će moći da na monitore prebaci sadržaj sa te kamere i da putnici u toku vožnje mogu pratiti šta se dešava ispred vozila, kao i da prate navigaciju puta.

Autobus je nakon isporuke prilagođen vizuelnom izgledu ostatku flote i odmah je uposleno na vanrednim vožnjama. Kompaniji Transturist se zahvaljujemo na ukazanom povjerenju i želimo im puno sreće kao i uspješno pređenih kilometara sa novim vozilom te se radujemo daljoj saradnji!

mart, 2023.