Naslovnica Novosti Nova godina, novi Profi Liner za kompaniju Exnam Mostar

Nova godina, novi Profi Liner za kompaniju Exnam Mostar

Nakon prošlogodišnje isporuke nove poluprikolice Krone Profi Liner, saradnja kompanija Exnam Mostar i Sejari d.o.o. Sarajevo, koji je i ovlašteni zastupnik i distributer Krone prikolica i poluprikolica za BiH, je nastavljane i ove godine. Naravno – novom isporukom. Kao i prošle godine i ove godine je isporučen model Profi Liner sa naravno šasijom nove generacije.

To znači da novi “Profesionalac” ima novu modularnu šasiju koja donosi značajna poboljšanja za cjelokupni proizvod. Tako je novi Profi Liner još čvršći, pouzdaniji, praktičniji i prije svega ekonomičniji, ali i značajno lakši. Poluprikolica je zaštićena KTL plus bojenjem u prahu (kataforeza sa kasnijim dodavanjem praha), koje nudi jedinstvenu dugoročnu zaštitu od korozije. KTL plus garantuje kompletnu, sveobuhvatnu zaštitu, čak i teško dostupnih uglova, ivica i šupljina.

Visina neopterećenog sedla iznosi 1.120 mm, a sa obje strane nalazi se i multilock sistem osiguranja tereta. Dužina utovarnog prostora iznosi 13.620 mm, a širina 2.480 mm. Zadnji branik je prepoznatljivi Krone branik nove generacije sa Hella rasvjetnim panelom. Rasvjetni panel uključuje dva dodatna svjetla za vožnju unazad u LED izvedbi te svjetlo za maglu. Klasični bočni branik je zamjenjen paletarom po želji kupci, a paletar ima kapacitet od 32 palete.

Profi Liner posjeduje tri BPW osovine koje su sa zračnim ovjesom i disk kočnicama, a prva osovina je podizna. Na osovinama su montirane domaće Krone Easy Rider gume u dimenziji 385/65 R22,5 i šarom M+S. Uz poluprikolicu je isporučen i jedan nosač za rezervni točak zajedno sa rezervnim točkom, dok su na maticama felgi stavljeni ukrasni plastični poklopci sa Krone natpisom. Svaka guma ima zaseban plastični blatobran.

Za sigurnost kako samog vozila i robe koja se prevozi, tako i ostalih učesnika u saobraćaju, pobrinut će se Wabco kočioni sistem prema EU direktivi ECE-R 13 sa sistemom stabilnosti i EBS-om. LED rasvjeta će olakšati vožnju u noćnim uslovima i uslovima slabije vidljivosti. Tako pored već spomenutog Hella rasvjetnog panela pozadi, Profi Liner ima i LED bočna markirna svjetla, LED svjetla u gumenim ručkama pozadi te LED rasvjetu okvira za tablice. Interesantno je da je kupac tražio i rasvjetu kod nožnih podupirača vozila. Krone je i to omogućio pa je postavljena LED rasvjeta kod oba podupirača.

Pod u poluprikolici je urađen sa premium zaptivanjem, a unutrašnjost donosi i četiri reda aluminijumskih letvi. Utovarna bočna visina iznosi 2.700 mm, dok je unutrašnja visina 2.795 mm. Krov je domaće Krone proizvodnje i dodatno je dijagonalno ojačan. Prednji zid vozila je željezni sa dodatnim ojačanjem iznutra u vidu sitaste ploče, dok su zadnja vrata dvokrilna i napravljena od aluminijuma. Boja cerade je RAL 9006 bijeli aluminijum.

Kompanija Exnam svoje poluprikolice uzima sa posebnim zahtjevima i opremom, pa je tako bilo i ovaj put. Na zahtjev kupca u pod je ugrađeno po pet višestrukih prstenova za pričvršćivanje sa obje strane, dvije kutije za alat, dvije kutije za protivpožarni aparat kod paletara, spremište za daske sa lijeve i desne strane, a iznad paletara, za 22 komada drvenih ili alumijiumskih letvi i boca za vodu kapaciteta 50 litara. Od ostale opreme možemo spomenuti merdevine pozadi za lakši ulaz u vozilo, dva podmetača za točkove, čelične odbojnike u obliku trapeza i delta gumeni odbojni profili postavljeni horizontalno pozadi te XL certifikat i certifikat VDI 2700 za prevoz pića.

Gospodi Bošnjak i kompaniji Exnam želimo puno sreće i uspješno pređenih kilometara sa novim vozilom te se radujemo daljnjoj saradnji!

novembar, 2022.