Naslovnica Novosti Dva Mercedesa za dodatno jačanje gradske flote Centrotransa

Dva Mercedesa za dodatno jačanje gradske flote Centrotransa

Sejari d.o.o. Sarajevo je nedavno kompaniji Centrotrans Sarajevo isporučio dva autobusa Mercedes Citaro O530 G. Radi se o vozilima koja su u zglobnoj izvedbi, a koristit će se u segmentu obavljanja gradskog prevoza u Kantonu Sarajevo.

Oba vozila su identična sa tehničkom specifikacijom i opremom. Vozila su takozvani “facelift” C1 model, proizvedena 2010. godine i imaju dužinu nešto ispod punih 18 metara. Imaju domaće BlueTec motore iz Mercedesove kuće snage 260 kW ili preračunato u KS – 354 konjske snage. Vozila ispunjavaju Euro 5 norme izduvnih gasova i potpomognuti automatskim mjenjačem osigurat će još mnogo pređenih kilometara i kod novog vlasnika.

Vozila s vanjske strane karakterišu linijski Hanover displeji, svjetla novije generacije, dodatni bočni žmigavci, a na zadnjem dijelu se nalazi i kamera za lakšu vožnju unazad. Vozila su po dolasku prilagođena u boje Centrotransa uz odgovarajuće natpise kompanije. Vozila su opremljena sa gumama dimenzija 275/70 R22.5 i imaju troja dvokrilna vrata. Pored tahografa, u vozačevom prostoru nalazi se još i radio sa zvučnikom uz zvučnike u putničkom prostoru.

Putnicima će tokom vožnje na raspolaganju biti automatski klima uređaj za ljetni period i Webasto grijanje u hladnijim danima. Od ostale opreme možemo spomenuti da vozilo ima krovni izlaz u slučaju nužde i otvor za ventilaciju, rampu za korisnike invalidskih i dječijih kolica na drugim vratima, čekiće pored izlaza za slučaj opasnosti, zakačke za stvari vozača te ostalu opremu propisanu zakonom uz naravno obaveznu sigurnosnu sklopku. Unutrašnjost je skoro sva niskopodna, osim zadnjeg dijela gdje je motor. U unutrašnjost se može smjestiti više od 150 putnika, od čega je 47 sjedećih.

Kompanija Centrotrans od ranije ima nekoliko zglobnih autobusa Mercedes Citaro O530 G, ali na CNG pogon tako da su ovo prva ovakva vozila na dizel u ovoj kompaniji. Kompaniji Centrotrans želimo puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilima te se radujemo daljoj saradnji!

juni, 2022.