Naslovnica Novosti Dva nova Krone Mega Linera za Dedajić Sarajevo

Dva nova Krone Mega Linera za Dedajić Sarajevo

Tokom mjeseca maja kompanija Sejari d.o.o. Sarajevo, generalni zastupnik i distributer Krone priključnih vozila za teritorij Bosne i Hercegovine, isporučila je dvije nove Krone poluprikolice kompaniji Dedajić Sarajevo. Kao i uvijek do sada, izbor je bila klasična mega prikolica – Mega Liner, čime se odlična saradnja ove dvije kompanije nastavila i ove godine. Vrijedi istaći da je flotu kompanije Dedajić pojačao i jedan MAN TGX tegljač najnovije generacije u zelenoj boji.

Isporučene poluprikolice imaju novi tip šasije, a radi se o merdevinastom modularnom dizajnu šasije koji donosi mnoga unaprijeđenja. Visina neopterećenog sedla iznosi 985 mm, a sa obje strane nalazi se i multilock sistem osiguranja tereta. Dužina utovarnog prostora iznosi 13.620 mm, a širina 2.480 mm. Zadnji branik je prepoznatljivi Krone branik nove generacije sa također novom generacijom Hella rasvjetnog panela. Kompletna rasvjeta na ovim vozilima je u LED izvedbi, a nju čine LED bočna konturna svjetla sa indikatorima pravca, dva LED konturna svjetla sa gumenom ručicom i LED rasvjeta tablice. Glavni rasvjetni panel čini nova generacija Hella gen.2 full LED svjetala posebno razvijenih i dizajniranih za Krone priključna vozila.

Novi Mega Lineri posjeduju tri BPW osovine koje su sa zračnim ovjesom i disk kočnicama, a prva osovina je podizna. Na osovinama su montirane Continental Conti Hybrid HT3 (M+S) gume u dimenziji 385/55 R19,5. Uz poluprikolice su isporučena i po dva nosača za rezervne točkove zajedno sa rezervnim točkovima. Svaka guma ima zaseban plastični blatobran.

Za sigurnost kako samog vozila i robe koja se prevozi, tako i ostalih učesnika u saobraćaju, pobrinut će se Wabco kočioni sistem prema EU direktivi ECE-R 13 sa sistemom stabilnosti i EBS-om. A i spomenuta LED rasvjeta će olakšati vožnju u noćnim uslovima i uslovima slabije vidljivosti što direktno utiče i na sigurnost u saobraćaju.

U unutrašnjosti se nalazi Premium Krone pod nove generacije koji može izdržati opterećenje do 7.000 kg osovinskog tereta viljuškara. Tu je i neizostavni Edscha hidraulički podizni krov do 500 mm na sva 4 ugla koji osigurava unutrašnju visinu do 3.000 mm, uz bočnu utovarnu visinu do 2.845 mm. Prednji zid je čelični i dodatno je ojačan iznutra sitastom pločom, dok su zadnja vrata od aluminijuma i duplim bravama. Od ostale opreme možemo izdvojiti dva reda aluminijumskih i tri reda drvenih letvi, XL certifikat, merdevine pozadi za lakši ulazak i dva podmetača za točkove

Kompanija Dedajić za svoje poluprikolice uvijek ima dodatne zahtjeve u vezi opreme koju Krone ispunjava bez problema. Tako je i ovaj put posebno traženo da vozila imaju po dvije kutije za alat smještene kod bočnih branika, bocu za vodu kapaciteta 50 litara, dodatno LED svjetlo u unutrašnjosti koje će olakšati utovar i istovar u noćnim satima te dodatnu čeličnu ploča kako bi se zaštitio pod i sam ulaz vozila. Boja cerade na oba vozila je RAL 9006 bijeli aluminijum.

Kompaniji Dedajić želimo puno sreće i uspješno prevezene robe sa novim vozilima te se nadamo se da će se saradnja produžiti još mnogo godina!

juni, 2023.