Naslovnica Novosti Euro petrol oil preuzeo svoj VDL Bova Futura autobus

Euro petrol oil preuzeo svoj VDL Bova Futura autobus

Dobra saradnja kompanija Euro petrol oil iz Zvornika i Sejari d.o.o. Sarajeva nastavljena je i ove godine. Kompanija Euro petrol oil je bila u potrazi za vozilom manjeg kapaciteta, ali sa turističkom opremom i manjom potrošnjom. Zbog toga je izbor vozila VDL Bova Futura Classic sa DAF motorom i u midi izvedbi bio pun pogodak. Vrijedi spomenuti da je ovo prvo vozilo iz VDL grupacije u voznom parku Euro petrol oila.

Isporučeno vozilo je dugo 10,4 metra i opremljena je sa DAF-ovim motorom koji ispunjava Euro 5 norme. U kombinaciji sa Mercedesovim ručnim mjenjačem isporučuje snagu od 266 kW – 362 KS. Kombinacija DAF motora i Mercedesovog mjenjača se pokazala odličnom u eksploataciji i mnogi vlasnici ovakvih autobusa su prezadovoljni kako sa potrošnjom, tako i sa generalnim održavanjem vozila. Vanjski izgled je karakterističan za liniju Futura Classic koji svoje porijeklo vuče još iz 80-ih godina i ovaj model je jedan od najdugovječnijih na autobuskoj sceni, a da je zadržao originalni izgled cijelo vrijeme.

Vozilo je proizvedeno 2013. godine, a trenutku isporuke na satu je bilo imalo tek preko 375.000 pređenih kilometara. Prednju svjetlosnu grupaciju čine pozicije, kratka i duga xenon svjetla, žmigavci te svjetla za maglu koja imaju funkciju i ugaonih svjetala. Iako je u midi izvedbi, ova Futura nudi dosta respektabilan prtljažni prostor. Opremljena je gumama standardnih dimenzija 295/80 R22.5 uz metalne ratkape čime je zaokružen vanjski izgled ovog vozila. Ulazak u vozilo otkriva da se radi o odlično očuvanom autobusu sa jako dobrom opremom. Vozački prostor je opremljen sa svim prekidačima na uobičajenim mjestima, a vozaču će na raspolaganju biti i retarder, tempomat, utičnice od 12 V te punjač za mobitel.

Osim vozača i suvozača, u vozilo se može smjestiti još 37 putnika. Unutrašnjost čine izuzetno kvalitetna i sa podebljanom spužvom Vogel sjedišta. Sjedišta su opremljena sa preklopnim naslonima za ruke i noge, mrežicama za lične stvari, stolićem, sigurnosnim pojasima i naravno opcijom obaranja naslona. Sa obje strane vozila iznad sjedišta se nalaze police za ručni prtljag uz nezaobilazni multi-set kojeg čini individualna rasvjeta i difuzori za klimatizaciju. Putnicima će na raspolaganju biti Wabco klima te standardno dodatno grijanje za hladnije dane. U unutrašnjosti se još nalaze i dva frižidera, jedan smješten kod suvozača, a drugi iznad toaleta, toalet, kuhinja i invertor za struju uz nekoliko utičnica.

Vozilo je od multimedijalnih sistema opremljena sa Bosch radio/CD playerom, navigacijom, DVD playerom, DVD-CD changerom i dva LCD monitora te naravno mikrofonom koji se nalazi u prednjem dijelu vozila. Vrijedi istaći još i da je vozilo opremljeno sa sistemom prednje i zadnje kamere. Zahvaljujući prednjoj kameri, koja ima opciju snimanja ispred vozila, vozač je može spojiti na monitore i puštati putnicima uživo snimke sa puta. Naravno, kamera na zadnjem dijelu je vanjska i služi za sigurniju vožnju unazad, posebno u trenucima kada je vidljivost slaba uslijed vremenskih neprilika ili mraka.

Kompaniji Euro Petrol Oil želimo puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom te se radujemo daljoj saradnji!

maj, 2022.