Naslovnica Novosti Isporučen nov Isuzu Novociti kompaniji Mostar bus

Isporučen nov Isuzu Novociti kompaniji Mostar bus

Zahvaljujući pobjedi na tenderu koji je finansirala Japanska ambasada u Bosni i Hercegovini, kompanija Sejari d.o.o. Sarajevo je isporučila nov Isuzu Novociti autobus kompaniji Mostar bus. Inače, Japan je 2002. godine Mostaru i kompaniji Mostar Bus donirao je 36 novih autobusa u vrijednosti od 13,5 miliona KM, a od kojih je i danas veliki broj u funkciji.

Isporučeno vozilo je žute boje prema traženom RAL kodu kako bi se uklopio u ostatak flote. Vozilo je dugo 7,5 metara dok sa klima uređajem ima visinu od oko 3,3 metra. Unutrašnjost vozila može da primi nešto malo preko 40 putnika plus vozač. Sjedišta, njih 21, su urađena u gradsko-prigradskoj varijanti i presvučena su tkaninom. U zadnjem dijelu se nalaze i četiri sjedišta na preklop te prostor za korisnike invalidskih kolica. Vozilo je opremljeno sa domaćim Isuzu motorom snage 140 kW/190 KS koji ispunjava najnovije EU direktive Euro 6E o štetnim gasovima i ručnim mjenjačem koji ima šest brzina.

Vozilo ima gume u dimenziji 215/75 R17.5, a na zadnjoj osovini su zračni jastuci dok obje osovine imaju disk kočnice. Kapacitet rezervoara iznosi oko 130 litara uz dodatak i rezervoara od 16 litara u koji se sipa Ad Blue tečnost. Vozilo je opremljeno i sistemima ABS, ASR i EBD dok se na zadnjoj osovini nalazi i ECAS (kneeling funkcija). Dodatnu sigurnost pružit će i zvučni sigunal za vožnju unazad. Isporučeni model predstavlja drugu generaciju Novociti vozila pa njegov moderni izgled upotpunjuju DRL dnevna svjetla kao i zadnja svjetla za maglu.

Dvoja dvokrilna vrata će olakšati i ubrzati protok putnika, a zadnji dio je niskopodni. Također, u zadnjem dijelu se nalazi i ručna rampa za korisnike invalida koja ima i bočne pregrade. Putnicima će tokom vrelih mostarskih ljetnih dana na raspolaganju biti Safkar digitalni klima uređaj, a prozori su opremljeni i sa kliznim prozorčićima za dodatno provjetravanje.

Naravno, tu je i sistem grijanja za malo hladnije dane. Bitno je spomenuti i da je vozilo opremljeno sa automatskim sistemom za detekciju i gašenja požara u motornom prostoru. Također, vozilo je opremljeno sa prednjim i bočnim linijskim displejom što će svakako biti od koristi u svakodnevnoj upotrebi.

Od ostale opreme možemo istaći digitalni tahograf, digitalni sat, servo upravljač podesiv po dubini i visini, sjedište vozača podesivo i sa zračnim ogibljenjem, krovni izlazi u slučaju opasnosti, čekići za razbijanje stakala u slučaju opasnosti, radio sa opcijom CD i MP3 playera te USB priključkom, protivpožarni aparat, rezervni točak, set alata, set za mjenjanje i dopuhivanje guma te metalne ratkape koje upotpunjvaju vanjski izgled isporučenog vozila.

Zahvaljujemo se Japanskoj ambasadi u BiH na pruženoj mogućnosti da učestvujemo na tenderu kao i Mostar busu na ukazanom povjerenju. Želimo im puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom te se radujemo daljoj saradnji!

novembar, 2022.