Naslovnica Novosti Isporuka Isuzu minibusa štićenicima centra Duga Novi Travnik

Isporuka Isuzu minibusa štićenicima centra Duga Novi Travnik

Kompanija Sejari d.o.o. Sarajevo, generalni zastupnik i distributer Isuzu autobusa za BiH, je prošli mjesec isporučila vozilo Isuzu Novociti Edukacijsko-rehabilitacijskom centru Duga iz Novog Travnika, čime je riješen jedan od gorućih problema ovog Centra.

Centar je osnovan 1997. godine s ciljem pružanja socijalne zaštite, odgoja i obrazovanja djece i mladih s teškoćama u razvoju na stepenu lahkog, umjerenog i teškog mentalnog oštećenja s pridruženim smetnjama, koja nisu bila uključena u obrazovni proces. Svojim štićenicima Centar Duga pokušava objezbjediti i prevoz, što nije bio uvijek jednostavan zadatak. Napokon, nakon nekoliko godina traženja rješenja i uz pomoć drugih instituacija i donacija kupljeno je novo vozilo za korisnice Centra.

Sejari d.o.o. je isporučio drugu generaciju modela Novociti, a vrijedi istaći da je ovo vozilo već dokazalo svoju vrijednost u BiH, pošto se u dvije generacije ovo vozilo prodalo u oko 50 primjeraka. Minibus, dužine 7.5 metara, pokreće Euro 6 motor, snage 190 konjskih snaga i ručni mjenjač sa šest brzina. Ovjes je u kombinaciji gibanj-jastuci, dok su disk kočnice na obje osovine. Vozilo je opremljeno i gumama u dimenziji 215/75 R17.5 proizvođača Pirelli. Kapacitet rezervoara je oko 190 litara uz obavezni AdBlue sistem.

Kapcitet je vozila 25 mjesta za sjedenje, uključujući i sjedišta na preklop, uz vozača. Vozilo je opremljeno klima uređajem proizvoađa Safkar uz standardni sistem grijanja. U vozilu se nalaze i krovni otvor kao izlaz u slučaju opasnosti, a od ostale opreme na raspolaganju su još i dnevna DRL svjetla, električni pokretani retrovizori, klizni bočni prozori, dvoja dvokrilna vrata, daljinsko otvaranje vrata, radio/CD player, zvučnici, STOP tasteri, digitalni sat i zaštita od sunca za vozača.

Pošto će vozilo biti korišteno za prevoz najosjetljivije kategorije putnika, sigurnosi aspekt i sistemi su jako bitni za ovo vozilo. S tim u vezi, vozilo je opremljeno sa ograničivačem brzine, ASR i ABS sistemima, parking senzorima, kamerom za vožnju unazad te zvučnim signalom kada se vozilo kreće unazad. Također, u vozilu se nalaze i dvije nadzorne kamere, a vozač sve radnje tokom vožnje može da prati preko monitora koji je montiran u prednjem dijelu instrument table. Sve ove značajke će osigurati sigurnije kretanje i vozila i putnika. Također, jako je bitno spomenuti da je pristup vozilu olakšan i osobama u invalidskim kolicima te onim koji se teže kreću zbog ručne rampe koja se nalazi na drugim vratima. Također, kompanija Sejari d.o.o. je osigurala i dodatni set zimskih guma kako bi menadžmentu Centra olakšali pripreme vozila za zimski period koji nam stiže.

Kompanija Sejari d.o.o. Sarajevo svim korisnicima i uposlenicima centra Duga želi sretnu, sigurnu i ugodnu vožnju novim vozilom!

oktobar, 2021.