Naslovnica Novosti Isporuka MAN Lion's Coach R08 za Dinamik turs

Isporuka MAN Lion's Coach R08 za Dinamik turs

Kompanija Dinamik turs iz Brčkog je prisutna u turističkoj branši preko 30 godina, a unazad deset godina svoj opseg rada su proširili i na prevoz klijenata i putnika svojim autobusima. Nedavno se ukazala želja za obnovom voznog parka i nakon nekoliko opcija i posjete centralnom lageru u Odelzhausenu, dogovorena je saradnja i izbor je pao na MAN Lion's Coach R08.

Kompanija od ranije ima iskustva sa vozilima iz MAN programa što je svakako bio plus za ovu saradnju. Novi Dinamikov autobus proizveden je 2016. godine, a opremljen je MAN Euro 6 motorom koji daje maksimalno 440 konjskih snaga tj. 324 kilovata. Maksimalne performanse će davati u kombinaciji sa MAN TipMatic automatskim mjenjačem sa 12 brzina. Vozilo je prethodno imalo samo jednog vlasnika tako da je vozilo u skoro pa perfektnom tehničkom i vizuelnom stanju. Vozilo je isporučeno sa pređenih oko 399.500 kilometara.

Vozilo je bijele boje, a njegov izgled dodatno uljepšavaju poklopci retrovizora i original ratkape u istoj boji. Prednji dio pored standardne neizostavne svjetlosne grupacije čini stilizarni crni poklopac sa natpisom M-A-N, a iznad njega i hromirana lajsna sa lavom, dugogodišnjim prepoznatljivim simbolom svih vozila ovog njemačkog proizvođača. Vozilo ima dvostruka zatamnjena stakla, centralno zaključavanje kao i paralelno otvaranje poklopaca bunkera što dodatno naglašava da je vozilo sa jako dobrim paketom opreme. Na zadnjem dijelu se nalaze nosači za ski box, ukoliko bude potrebe te kamera za vožnju unazad ispod koje se nalazi još jedan hromirani veliki M-A-N natpis.

Vozaču će na raspolaganju biti multifunkcionalni volan, te ostali potrebni sistemi da mu olakšaju vožnju, a putnicima pruže sigurnu i udobnu vožnju. To je prije svega odnosi na sigurnosne sisteme. Tako pored standardne opreme kao što u retarder ili tempomat te ABS i ASR sistema, vozilo ima i napredne sigurnosne sisteme kao što je praćenje vozne trake ili vozila ispred sebe. Svakako, od pomoći na dalje destinacije će biti i fabrička navigacija te kamera iznad drugih vrata i spomenuta već kamera za vožnju unazad. Za trenutke odmora, vozačka posada može koristiti kabinu koja se nalazi iza drugih vrata i koja je dodatno opremljena sa sistemom klimatizacije i grijanja.

Pod u unutrašnjosti je urađen u luksuznoj imitaciji parketa. Osim vozača i suvozača, autobus može da primi i 59 putnika što je više nego u standardnim izvedbama. Sjedišta su njemačkog proizvođača Kiel, a urađena su u turističkoj izvedbi u crno-zlatnoj izvedbi. Sačinjena su od tkanine uz kožni naslon za glavu. Pored sigurnosnih pojaseva tu je i sva potrebna ostala oprema koja će putnicima pružiti komfornu i ugodnu vožnju – obaranje naslona, nasloni za ruke i noge, stolić te mrežice za lične stvari. Sistem klimatizacije i grijanja će osigurati pravu temperaturu u svim trenucima, dok će na raspoalganju putnicima biti i frižider, kuhinja i toalet. Vozilo sadrži i odličan audio/video paket proizvođača Bosch, koji pored mikrofona za vozača i suvozača, nudi još radio, CD i DVD player i čak tri monitora. Monitori su na izvlačenje s krova pomoću električnog motorića, što je još jedan detalj vrijedan pažnje. Zahvaljujući prednjoj kameri, oprema ima mogućnost snimanja puta i puštanja videa na monitore, tako da će putnici moći uživati u istom pogledu kao i vozač.

Direktor Dinamik turs, Nikola Stojišić, izjavio je: “Vozilom smo itekako zadovoljni i želimo da iskoristimo ovu priliku i zahvalimo se firmi Sejari Sarajevo na susretljivosti kao i na svim do sada dogovorenim stvarima koje su 100% ispoštovane te ovom prilikom ih preporučujemo kao iskusnog prodavca i veoma profesionalnog partnera. U budućnosti ćemo se truditi da i dalje nalazimo zajednički jezik u svim našim budućim projektima.”

Kompaniji Dinamik turs želimo puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom te se radujemo daljoj saradnji!

juni, 2022.