Naslovnica Novosti Isuzu NovoCiti Volt – Autobus godine u Bosni i Hercegovini!

Isuzu NovoCiti Volt – Autobus godine u Bosni i Hercegovini!

U organizaciji AUTO Media Group u Sarajevu održan je 24. po redu tradicionalni “Izbor automobila godine” u Bosni i Hercegovini. Završna manifestacija održana je sinoć u Domu mladih, gdje su dodjeljene nagrade u mnogim kategorijama koje su vezane za autobranšu. Tako se ponovo i birao autobus godine, a ove godine kandidati su bili: Isuzu NovoCiti Volt, Iveco Crossway LE, Scania Irizar i8 i Volvo 7900 Electric.

Odlukom stručnog žirija kojeg su činili predstavnici kompanija nominovanih autobusa, titulu BHBUS23 ponio je Isuzu NovoCiti Volt. Ovo je drugi put u historiji ovog izbora da je titulu za autobus godine dobio električni autobus. Kompanija Sejari d.o.o. Sarajevo je ponosno da su oba električna autobusa koja su pobjedila iz njihove prodajne mreže, pošto je BHBUS20 bila VDL Citea SLF120 Electric.

Isuzu NovoCiti Volt je prvi električni autobus koji je stigao u Bosnu i Hercegovinu i koji je predstavljen domaćoj javnosti. Zvanična promocija počela je početkom septembra u Sarajevu i vozilo je predstavljeno relevantnim kompanijama i ustanovama u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Travniku. Iz kompanije Sejari d.o.o. su tada ponosno istakli da imaju veliku čast i zadovoljstvo da budu prvi u BiH koji će da predstave električni autobus domaćoj javnosti i da 127 godina nakon što je u Sarajevu predstavljen prvi električni tramvaj dešava se prezentacija i električnog autobusa.

Radi se o autobusu dužine osam metara i model je od koncepta do finalnog dizajna razvijen u potpunom u skladu s trendovima javnog prevoza budućnosti. Ispunjavajući evropske standarde zaštite životne sredine, udobnosti i bezbjednosti, NovoCiti Volt uspješno odgovara na zahtjeve opština i gradova za nultom emisijom, niskom bukom, te modernim dizajnom i drugim pozitivnim rješenjima.

Kompanije mogu birati između širokog spektra opcionalne opreme NovoCiti Volta prema svojim potrebama. NovoCiti Volt, koji ima odličnu upravljivost sa svojom dužinom od 8 metara, ističe se niskim operativnim troškovima i maksimalnom efikasnošću u svojoj klasi. Proizvođač ga je ponudio u varijantama s dva različita kapaciteta baterija – s 211 kWh i s 268 kWh. U skladu s tim, omogućeni su mu i dosezi u mješovitom opterećenju od 200 do 350 kilometara. Važno je i to da proizvođač daje garanciju na kapacitet baterije. Tako tvrde da za 8 godina kapacitet neće pasti ispod 80% prvobitnog kapaciteta.

Snaga motora je 270 kW, a obrtni moment čak 2.500 Nm, što višestruko nadmašuje obrtne momente koje ostvaruju konvencionalni dizelski motori. Baterije su smještene u krovu, a zahvaljujući optimalnom rasporedu težine, NovoCiti Volt može prevoziti do 51 putnika. Opremljen je sistemom regenerativnog kočenja, što značajno doprinosi iskorištenju i povećanju autonomije.

februar, 2023.