Naslovnica Novosti MAN najnovije generacije isporučen kompaniji Transturist Tuzla

MAN najnovije generacije isporučen kompaniji Transturist Tuzla

Zadnja isporuka za prošlu godinu je bila isporuka autobusa, pa smo tako krenuli i u novu, 2023. godinu. Kompanija Sejari d.o.o. Sarajevo je isporučila MAN autobus kompaniji Transturist iz Tuzle, čije je uspješno započela novu godinu i nastavila dugogodišnju saradnju sa partnerima iz Tuzle.

Čast da bude prvo isporučeno vozilo u ovoj godini je pripala modelu Lion's Coach C/2 ili R10 najnovije generacije. Oznaka upućuje da se radi o dvoosovincu dužine 13 metara. Vozilo ima visinu od 3.87 i širinu od 2.55 metara. Nova generacija MAN Lion's Coach autobusa donijela je kompletni facelifting prilagođen modernom dobu, a da je novi dizajn istovremeno i atraktivan i ekonomičan. Tome svjedoče i mnoge nagrade koje je ovaj autobus dobio kao i zadovoljstvo vozača i vlasnika kompanija.

Autobus je proizveden 2018. godine i opremljen je sa MANovim motorom snage snage 338 kW/460 KS u kombinaciji sa automatskim mjenjačem. To znači da ispunjava Euro 6C norme ispušnih gasova, a u trenutku isporuke autobus je imao pređenih tek nešto više od 102.000 kilometara. Nova generacija Lion's Coacha donijela je i brojna unaprijeđenja u aktivnim i pasivnim sigurnosnim sistemima. Neki od njih su poboljšani intarder, Efficient Roll funkcija, Elektronski sistem kočnica (EBS) s ABS i ASR sistemima, ESP, tempomat, LGS (Lane guard system) te EBA (Emergency brake assist). Za dodatnu sigurnost će se pobrinuti nadzor zadnjih vrata kamerom kao i kamera za vožnju unatrag. Jedna od karakteristika novog Lion's Coacha su i njegove LED tehnologije u rasvjeti koja se posebno ističe na prednjim i zadnjim svjetima. Tako su glavna svjetla, dnevna svjetla kao i žmigavci urađeni u LED varijanti, a i unutrašnja rasvjeta je također LED. Vozilo posjeduje i svjetla za maglu.

Radnim prostorom vozača dominira multifunkcionalni upravljač sa istaknutim znakom lava, a koji je podesiv po visini i nagibu. Vozačevo sjedište, kao i suvozačevo, je urađeno u luksuznijoj varijanti sa kožnim umecima što govori da prvi vlasnik nije štedio na detaljima kako bi se dobilo što kvalitetnije vozilo. Također, sjedište vozača je opremljeno grijačem, mikrofonom te sistemom vibracija koje se pokreću kada aktivan neki od sigurnosnih sistema vozila kao što je radar LGS ili EBA.

Osim vozača i suvozača, putnički prostor može primiti 51 putnika što je za dužinu vozila izuzetan podatak, pošto će putnici itekako imati odličan razmak za noge. Sjedišta su proizvođača Kiel i urađena su u ekskluzivnijoj bež kombinaciji tkanine i kože. Sva sjedišta imaju podesive naslone, bočno izmicanje, sigurnosne pojaseve u dvije točke i tri tačke vezanja te MAN amblem ušiven na naslonu na svim sjedištima. Također, sva sjedšta imaju i preklopne naslone za ruke do hodnika, preklopne stoliće, mrežice za novine i naslone za noge na donjem dijelu sjedišta. Bitna stavka su i USB priključci na svakom dvosjedu koje se nalaze ispod sjedišta. Osim standardnih sistema za klimatizaciju i grijanje, možemo spomenuti da će putnici uživati i sa sada već standardnim MMC sistemom Multi Media Coach Advanced (navigacijski sistem, SD Evropa, AUX-in i USB priključci) te DVD playerem sa dva LCD monitora od 19 inči.

Pod je urađen u imitaciji drvene obloge, a vrijedi istaći još i WC, koji je ugrađen ispred zadnjih vrata sa opcijom zaključavanja sa vozačkog mjesta. Obavezna oprema je i vozačka spavaona sa prozorom kao i kuhinja koja se nalazi kod drugih vrata. Pošto će vozilo raditi i na linijskom i vanlinijskom prevozu putnika, prtljag je bitna stavka. Novi MAN nudi i značajan prostor za prtljag koji iznosi 13,2 kubnih metara uključujući i police za ručnu prtljagu. Interesantno je da zahvaljujući već spomenutim kamerama kao i prednjoj kameri, vozačka posada može na prebaciti sadržaj koji emituju kamere na monitore u toku vožnje ili navigaciju sa planom putovanja. Spisak opreme zaokružuje i moderni sistem wi-fi Bosch mikrofona.

Autobus je naknadno prilagođen vizuelnom izgledu kao i ostatak flote, a kompaniji Transturist se zahvaljujemo na ukazanom povjerenju i želimo im puno sreće kao i uspješno pređenih kilometara sa novim vozilom te se radujemo daljoj saradnji!

februar, 2023.